Welkom op de website van BVV Barendrecht

De historie

90 jaar BVV Barendrecht: van dorpsclub tot Tweede Divisie
 
De BVV Barendrecht bestaat op 12 februari 2016 precies 90 jaar. Een kijkje in de rijke historie van een dorpsclub, die uitgroeide tot een Topklasser en nu lonkt naar de nieuwe Tweede Divisie.
 
De geschiedenis van Barendrecht begint aan de Middeldijk. Op een stuk land van boer Jan Leeuwenburg – naast de toenmalige tramlijn Rotterdam-Hoeksche Waard – wordt voor het eerst officieel tegen een bal getrapt. Barendrecht heet aanvankelijk DETO, Door Eendracht Tot Overwinning. DETO is de samenvoeging van EDO en Excelsior, clubs die al langer ‘in het wild’ wedstrijden spelen.

bvv historie 01
Door Eendracht Tot Overwinning (DETO) in 1928.
 
Veel geld had de club in die tijd niet, dus toenmalig penningmeester Leen Huizer moet het zwaar hebben gehad. Stoomwasserij Holland diende zich aan als de eerste ‘sponsor’. Het bedrijf van de Gebroken Meeldijk schonk de doelnetten. Rijwielhandelaar De Boom plaatste als eerste een reclamebord langs het veld aan de Middeldijk.
 
In het seizoen 1930/’31 duikt voor het eerst de naam Barendrecht op. De club treedt dat jaar toe tot de Rotterdamsche Voetbal Bond (RVB) en gaat spelen in de derde klasse zondag. De zaterdag-afdeling stelde nog niet veel voor, want veel mensen moesten die dag werken. De wedstrijden mochten vanwege kerktijd niet voor 12.00 uur ‘s middags beginnen. Een kaartje, dat aan de bezoekers werd verkocht als ‘weekdonateur’, kostte 25 cent. Werklozen betaalden een dubbeltje.

bvv historie 02
BVV Barendrecht rond 1955.
 
Het eerste officiële duel is op 14 september 1930 thuis tegen APM uit Rotterdam-Delfshaven en wordt met 5-1 gewonnen. Barendrecht wordt dat jaar gemakkelijk kampioen en promoveert naar de tweede klasse.
 
Karel van der Waarde Sr. was er in 1932 bij toen Barendrecht aan de Middeldijk tegen ZAOTH een promotiewedstrijd afwerkte. “Er waren ruim duizend toeschouwers, de Middeldijk zat verstopt”, aldus Van der Waarde in 1986. Barendrecht wint de promotie-competitie en gaat naar de eerste klasse.

bvv historie 03
BVV Barendrecht naar de KNVB in 1961.
 
Zwarte bladzijde
Het seizoen 1933/’34 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club. Na een vechtpartij, waarbij de scheidsrechter klappen krijgt, moet de wedstrijd Barendrecht-HION worden gestaakt. De KNVB grijpt hard in: alle leden van Barendrecht krijgen een jaar schorsing aan de broek. De club wordt teruggezet, maar wint het verloren terrein rap terug. In 1938 is Barendrecht opnieuw eersteklasser. 
 
Pas na de oorlog verlaat de club de RVB en promoveert naar de vierde klasse, waarin de BVV het maar twee jaar uithoudt. In 1948 vraagt Barendrecht, samen met vijf andere clubs, de gemeente om een nieuw sportterrein. Die neemt nog geen besluit.

bvv historie 04
Kampioenselftal in 1975.
 
Vier seizoenen later, op 1 april 1952, valt een andere beslissing van belang. Vanaf die dag is Barendrecht een zaterdagvereniging, aangezien de zaterdag de zondagtak immers al lang heeft overvleugeld. Een jaar later is er weer reden tot feest. Barendrecht wordt kampioen en promoveert naar de eerste klasse van de RVB. 
 
Na dat seizoen verhuist de club naar de Achterzeedijk, vlak bij Heerjansdam en recreatieschap Oude Maas. Op Onrust, zoals het complex heet, houdt Barendrecht het twee jaar vol. Het veld staat om de haverklap bij hoog water blank. Na een tijdelijke periode aan de Lekstraat en toch ook weer Onrust, wordt in 1958 sportpark Ziedewij in de Stationswijk geopend. Daar leeft de club op en begint aan een indrukwekkende opmars.

bvv historie 05
Opening sportpark De Bongerd in 1976.
 
In het seizoen 1960/’61 kan de vlag in top. Barendrecht wordt voor het oog van 1.200 kijkers op Ziedewij kampioen door ZWSH met 4-1 te kloppen. De doelpunten zijn van Henk van Vugt (2x), Engel Boer en Siem Leenheer. Daarmee wordt een langgekoesterde wens vervuld: Barendrecht (weer) naar de KNVB-klasse!
 
Meer titels volgen, in 1969 reikt Barendrecht zelfs tot de tweede klasse, destijds de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal. Toenmalig burgemeester Gerrit van Hofwegen spreekt van een glorieus jaar voor Barendrecht: na de opening van de Heinenoordtunnel, nu ook de titel voor de BVV. Een jaar later dalen de rood-witten echter al weer af.  
 
Kelder
Met de komst van voorzitter Simon Kelder – hij volgt in 1973 Cees Dekker op – krijgt de club een nieuwe impuls. Trainer Daan den Bleijker, oud-speler van Feyenoord, brengt nieuwe spelers mee. Barendrecht maakt in drie jaar tijd de sprong naar de eerste klasse. Topspelers zijn in die tijd Bas Hokke, Henny van der Linden en Wim van den Heuvel, die in 1975 met hun club kampioen worden. Barendrecht wint bij Groote Lindt met 1-0 door een doelpunt van Paul van Houten vlak voor tijd.

bvv historie 06
Johan Cruijf in 1983 op De Bongerd, spelend voor Feyenoord.
 
Alle aandacht gaat in die tijd ook uit naar de aanstaande verhuizing naar sportpark De Bongerd. Daar opent de club in 1976 een splinternieuw complex met vijf speelvelden. Al direct in het eerste seizoen promoveert Barendrecht naar de eerste klasse. Op 7 mei 1977 wordt in het Zeeuwse Zoutelande de Meeuwen met 5-0 geklopt. De club bereikt ongeslagen de hoogste klasse van het zaterdagamateurvoetbal.
 
Barendrecht speelt die tijd ook regelmatig tegen de profs van Feyenoord. Vrijwel alle ‘groten’ komen naar De Bongerd: Ruud Gullit en Johan Cruijff zijn in 1983 van de partij. Eén keer is er een stunt, als Barendrecht het grote Feyenoord op 3-3 houdt. In de jaren daarop groeit de club uit tot een stabiele eersteklasser, die af en toe piekt en een periodetitel wint. Een kampioenschap zit er steeds niet in, al is de BVV er in 1981 dicht bij.

bvv historie 07
Steeds meer jeugdspelers, waaronder de broers Frans en Marcel Brienen, halen het eerste elftal.
 
De juniorenafdeling is intussen flink in belang toegenomen. Eigen jeugd haalt het eerste elftal, teams van Barendrecht kunnen wedijveren met de betaalde clubs. Jeugdploegen spelen in landelijke divisies en gelden als beduchte opponenten voor BVO's.
 
1998
Het seizoen 1997/’98 kan de boeken in als historisch. Barendrecht wordt voor het eerst kampioen in de hoofdklasse B. Onder trainer Ronald Klinkenberg wordt een hecht team gesmeed met een mix van eigen jeugd, jongens van buitenaf en routiniers. “Klinkenberg was bloedfanatiek, alleen winnen was gezellig”, wist spits Ton Stam. Samen met topscorer Pieter Vermaas (14 treffers) vormt Stam voorin een ijzersterk duo. Op de slotdag grijpt Barendrecht de titel door GVVV met 3-1 te kloppen, door doelpunten van Stam, Steffen van der Linden en Johan Fokkens. In de kampioenscompetitie is IJsselmeervogels de sterkste.

bvv historie 08 
Met het ‘ijzersterke duo’ Pieter Vermaas en Ton Stam wordt Barendrecht kampioen van de hoofdklasse B in 1998.

 
Na wat mindere jaren met enkele degradaties veert Barendrecht met de ‘terugkeer’ van oud-speler Jack van den Berg als trainer weer op. De rood-witten winnen in de voorbereiding op het seizoen 2008/2009 van de profs van Feyenoord: 2-1. Mark van Zanten en Remko Koremans scoren in dat gedenkwaardige duel op De Bongerd.

bvv historie 09
Ongeloof en vreugde na de historische 2-1 overwinning op Feyenoord in 2008.Later dat jaar grijpt Barendrecht na de districtsbeker ook de landelijke bokaal. In Schelluinen wordt LRC met 3-1 verslagen.

bvv historie 10
Barendrecht wint de landelijke KNVB-beker in 2009 na een 3-1 overwinning op LRC.
 
Het succes van trainer Van den Berg krijgt een seizoen later een fraai vervolg. Barendrecht herhaalt de stunt van 1998 en wordt nu in de hoofdklasse A kampioen. Op 1 mei wordt ASWH op De Bongerd met 3-2 verslagen. Arjan Human maakt vlak voor tijd de winnende treffer. Alex van Dommelen wordt topscorer met 19 treffers. Barendrecht plaatst zich voor de nieuwe Topklasse, een nieuwe landelijke amateurcompetitie. In de kampioenscompetitie blijkt IJsselmeervogels opnieuw een maatje te groot. Wel wint Barendrecht nog de Rijnmond Bokaal.

bvv historie 11
In 2010 wordt Barendrecht onder leiding van succestrainer Jack van den Berg kampioen in de hoofdklasse A.
 
In de nieuwe Topklasse is er wisselend succes. Barendrecht wordt één keer tweede achter Katwijk. Dieptepunt is een affaire rond de overschrijving van aanvaller Marvin van der Pluijm, die de club zes strafpunten kost. Desondanks weet Barendrecht zich te redden en blijft het in de Topklasse. In 2015 eindigden de rood/witten op een knappe vierde plaats, wat een (vervangende) periodetitel opleverde.

bvv historie 12
Een dieptepunt in de historie is een affaire rond de overschrijving van Marvin van der Pluijm, die Barendrecht zes strafpunten kostte.
 
90-jarig Barendrecht
Begin 2016 viert Barendrecht haar 90-jarig jubileum. De club, die ooit begon op een koeienveldje aan de Middeldijk, telt dan ruim 2.100 leden en is één van de grootste voetbalclubs van Nederland. 

In het seizoen 2015/2016 gaat de club weer een niveau hoger. Onder leiding van de nieuwe trainer Adrie Poldervaart promoveren de rood/witten naar de nieuwe tweede divisie die is gevormd tussen de Jupiler League en de zaterdag- en zondagamateurs. Het eerste mannen- én vrouwenelftal speelt daarmee op het allerhoogste amateurniveau, de vrouwen in de Topklasse en de mannen in de Tweede Divisie. 
van boer Jan Leeuwenburg - naast de toenmalige tramlijn Rotterdam-Hoeksche
Waard - wordt voor het eerst officieel tegen een bal getrapt.

Barendrecht heet aanvankelijk DETO, wat stond voor Door Eendracht Tot
Overwinning. DETO is de samenvoeging van EDO en Excelsior, clubs die al
langer 'in het wild' wedstrijden spelen.

In het jubileumboek 'BVV Barendrecht 1926-1986', uitgebracht bij het
zestig-jarig bestaan van de club in 1986, blikt toenmalig keeper Arie Boer
terug naar de beginjaren. ,,We speelden niet in de bond, maar wel veel
vriendschappelijk, we gingen overal heen.'' Een hoogtepunt is de 1-0 zege op
een combinatieteam van Feyenoord, Overmaas en DCL, waarin de
Feyenoord-internationals Adri van Male, Bas en Jaap Paauwe spelen.

Veel geld had de club in die tijd niet, penningmeester Leen Huizer moet het
zwaar hebben gehad. Stoomwasserij Holland diende zich aan als de eerste
'sponsor'. Het bedrijf van de Gebroken Meeldijk schonk de doelnetten.
Rijwielhandelaar De Boom plaatste als eerste een reclamebord langs het veld
aan de Middeldijk.

De contributie bedroeg 20 cent per week, voor een pilsje moest in die dagen
15 cent worden neergeteld. ,,Voor de wedstrijden moesten we met een schop en
een kruiwagen eerst de koeiedrollen opruimen,'' weet Boer. Na afloop was er
geen douche, de spelers wasten zich met water uit de sloot.

In het seizoen 1930/'31 duikt voor het eerst de naam Barendrecht op. De club
treedt dat jaar toe tot de Rotterdamsche Voetbal Bond (RVB) en gaat spelen
in de derde klasse zondag. De zaterdag-afdeling stelde nog niet veel voor,
veel mensen moesten die dag werken. De wedstrijden mochten in verband met
kerktijd niet voor 12.00 uur 's middags beginnen. Een kaartje, dat aan de
bezoekers werd verkocht als 'weekdonateur', kostte 25 cent. Werklozen
betaalden een dubbeltje.

Het eerste officiele duel is op 14 september 1930 thuis tegen APM uit
Rotterdam-Delfshaven en wordt met 5-1 gewonnen. Barendrecht wordt dat jaar
gemakkelijk kampioen en promoveert naar de tweede klasse.

Ook daar doen de rood-witten het goed. Karel van der Waarde sr. was er in
1932 bij toen Barendrecht aan de Middeldijk tegen ZAOTH een
promotie-wedstrijd afwerkte. ,,Er waren ruim duizend toeschouwers, de
Middeldijk zat verstopt,'' vertelde Van der Waarde in 1986. Hij verkocht
destijds de kaartjes. ,,Al die mensen moesten over een smalle plank over de
sloot lopen. Onvoorstelbaar dat daar geen ongelukken zijn gebeurd.''
Barendrecht wint de promotie-competitie en gaat naar de eerste klasse.

 Digisource

Stersponsors