Historie

BVV Barendrecht bestaat in 2020 op 12 februari 94 jaar. Een kijkje in de rijke historie van een dorpsclub, die uitgroeide tot een van de grootste amateurverenigingen van Nederland en eigenlijk niet te weg te denken is uit de top van het zaterdagvoetbal.

De geschiedenis van Barendrecht begint aan de Middeldijk. Op een stuk land van boer Jan Leeuwenburg – naast de toenmalige tramlijn Rotterdam-Hoeksche Waard – wordt voor het eerst officieel tegen een bal getrapt. Barendrecht heet aanvankelijk DETO, Door Eendracht Tot Overwinning. DETO is de samenvoeging van EDO en Excelsior, clubs die al langer ‘in het wild’ wedstrijden spelen.

Veel geld had de club in die tijd niet, dus toenmalig penningmeester Leen Huizer moet het zwaar hebben gehad. Stoomwasserij Holland diende zich aan als de eerste ‘sponsor’. Het bedrijf van de Gebroken Meeldijk schonk de doelnetten. Rijwielhandelaar De Boom plaatste als eerste een reclamebord langs het veld aan de Middeldijk.

In het seizoen 1930/’31 duikt voor het eerst de naam Barendrecht op. De club treedt dat jaar toe tot de Rotterdamsche Voetbal Bond (RVB) en gaat spelen in de derde klasse zondag. De zaterdag-afdeling stelde nog niet veel voor, want veel mensen moesten die dag werken. De wedstrijden mochten vanwege kerktijd niet voor 12.00 uur ‘s middags beginnen. Een kaartje, dat aan de bezoekers werd verkocht als ‘weekdonateur’, kostte 25 cent. Werklozen betaalden een dubbeltje.

Het eerste officiële duel is op 14 september 1930 thuis tegen APM uit Rotterdam-Delfshaven en wordt met 5-1 gewonnen. Barendrecht wordt dat jaar gemakkelijk kampioen en promoveert naar de tweede klasse. Karel van der Waarde Sr. was er in 1932 bij toen Barendrecht aan de Middeldijk tegen ZAOTH een promotiewedstrijd afwerkte. “Er waren ruim duizend toeschouwers, de Middeldijk zat verstopt”, aldus Van der Waarde in 1986. Barendrecht wint de promotie-competitie en gaat naar de eerste klasse.

Zwarte bladzijde

Het seizoen 1933/’34 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club. Na een vechtpartij, waarbij de scheidsrechter klappen krijgt, moet de wedstrijd Barendrecht-HION worden gestaakt. De KNVB grijpt hard in: alle leden van Barendrecht krijgen een jaar schorsing aan de broek. De club wordt teruggezet, maar wint het verloren terrein rap terug. In 1938 is Barendrecht opnieuw eersteklasser.
Pas na de oorlog verlaat de club de RVB en promoveert naar de vierde klasse, waarin de BVV het maar twee jaar uithoudt. In 1948 vraagt Barendrecht, samen met vijf andere clubs, de gemeente om een nieuw sportterrein. Die neemt nog geen besluit.

In het seizoen 1960/’61 kan de vlag in top. Barendrecht wordt voor het oog van 1.200 kijkers op sportpark Ziedewij kampioen door ZWSH met 4-1 te kloppen. De doelpunten zijn van Henk van Vugt (2x), Engel Boer en Siem Leenheer. Daarmee wordt een langgekoesterde wens vervuld: Barendrecht (weer) naar de KNVB-klasse!

Meer titels volgen, in 1969 reikt Barendrecht zelfs tot de tweede klasse, destijds de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal. Toenmalig burgemeester Gerrit van Hofwegen spreekt van een glorieus jaar voor Barendrecht: na de opening van de Heinenoordtunnel, nu ook de titel voor de BVV. Een jaar later dalen de rood-witten echter al weer af.

Kelder

Met de komst van voorzitter Simon Kelder – hij volgt in 1973 Cees Dekker op – krijgt de club een nieuwe impuls. Trainer Daan den Bleijker, oud-speler van Feyenoord, brengt nieuwe spelers mee. Barendrecht maakt in drie jaar tijd de sprong naar de eerste klasse. Topspelers zijn in die tijd Bas Hokke, Henny van der Linden en Wim van den Heuvel, die in 1975 met hun club kampioen worden. Barendrecht wint bij Groote Lindt met 1-0 door een doelpunt van Paul van Houten vlak voor tijd.
Alle aandacht gaat in die tijd ook uit naar de aanstaande verhuizing naar sportpark De Bongerd. Daar opent de club in 1976 een splinternieuw complex met vijf speelvelden. Al direct in het eerste seizoen promoveert Barendrecht naar de eerste klasse. Op 7 mei 1977 wordt in het Zeeuwse Zoutelande de Meeuwen met 5-0 geklopt. De club bereikt ongeslagen de hoogste klasse van het zaterdagamateurvoetbal.

Barendrecht speelt die tijd ook regelmatig tegen de profs van Feyenoord. Vrijwel alle ‘groten’ komen naar De Bongerd: Ruud Gullit en Johan Cruijff zijn in 1983 van de partij. Eén keer is er een stunt, als Barendrecht het grote Feyenoord op 3-3 houdt. In de jaren daarop groeit de club uit tot een stabiele eersteklasser, die af en toe piekt en een periodetitel wint. Een kampioenschap zit er steeds niet in, al is de BVV er in 1981 dicht bij.

De juniorenafdeling is intussen flink in belang toegenomen. Eigen jeugd haalt het eerste elftal, teams van Barendrecht kunnen wedijveren met de betaalde clubs. Jeugdploegen spelen in landelijke divisies en gelden als beduchte opponenten voor BVO’s.

Kampioen

Het seizoen 1997/’98 kan de boeken in als historisch. Barendrecht wordt voor het eerst kampioen in de hoofdklasse B. Onder trainer Ronald Klinkenberg wordt een hecht team gesmeed met een mix van eigen jeugd, jongens van buitenaf en routiniers. “Klinkenberg was bloedfanatiek, alleen winnen was gezellig”, wist spits Ton Stam. Samen met topscorer Pieter Vermaas (14 treffers) vormt Stam voorin een ijzersterk duo. Op de slotdag grijpt Barendrecht de titel door GVVV met 3-1 te kloppen, door doelpunten van Stam, Steffen van der Linden en Johan Fokkens. In de kampioenscompetitie is IJsselmeervogels de sterkste.

Na wat mindere jaren met enkele degradaties veert Barendrecht met de ‘terugkeer’ van oud-speler Jack van den Berg als trainer weer op. De rood-witten winnen in de voorbereiding op het seizoen 2008/2009 van de profs van Feyenoord: 2-1. Mark van Zanten en Remko Koremans scoren in dat gedenkwaardige duel op De Bongerd. Later dat jaar grijpt Barendrecht na de districtsbeker ook de landelijke bokaal. In Schelluinen wordt LRC met 3-1 verslagen.

Het succes van trainer Van den Berg krijgt een seizoen later een fraai vervolg. Barendrecht herhaalt de stunt van 1998 en wordt nu in de hoofdklasse A kampioen. Op 1 mei wordt ASWH op De Bongerd met 3-2 verslagen. Arjan Human maakt vlak voor tijd de winnende treffer. Alex van Dommelen wordt topscorer met 19 treffers. Barendrecht plaatst zich voor de nieuwe Topklasse, een nieuwe landelijke amateurcompetitie. In de kampioenscompetitie blijkt IJsselmeervogels opnieuw een maatje te groot. Wel wint Barendrecht nog de Rijnmond Bokaal.

In de nieuwe Topklasse is er wisselend succes. Barendrecht wordt één keer tweede achter Katwijk. Dieptepunt is een affaire rond de overschrijving van aanvaller Marvin van der Pluijm, die de club zes strafpunten kost. Desondanks weet Barendrecht zich te redden en blijft het in de Topklasse. In 2015 eindigden de rood/witten op een knappe vierde plaats, wat een (vervangende) periodetitel opleverde.

Meer dan 90 jaar BVV Barendrecht

Begin 2016 viert Barendrecht haar 90-jarig jubileum. De club, die ooit begon op een koeienveldje aan de Middeldijk, telt dan ruim 2.100 leden en is één van de grootste voetbalclubs van Nederland.
In het seizoen 2015/2016 gaat de club weer een niveau hoger. Onder leiding van de nieuwe trainer Adrie Poldervaart promoveren de rood/witten naar de nieuwe tweede divisie die is gevormd tussen de Jupiler League en de zaterdag- en zondagamateurs. Het eerste mannen- én vrouwenelftal speelt daarmee op het allerhoogste amateurniveau, de vrouwen in de Topklasse en de mannen in de Tweede Divisie.

In 2019 moesten de mannen van Barendrecht een stapje terug doen. Na een teleurstellend seizoen eindigen de rood/witten als laatste in de tweede divisie, waardoor de club vanaf het seizoen 2019/2020 uitkomt in de derde divisie. Ook de vrouwen beleven een herstart, als in de zomer van 2020 een einde komt aan een driejarig samenwerkingsverband met Excelsior Rotterdam waarmee Barendrecht een combinatieteam vormde in de Eredivisie Vrouwen. Het eerste vrouwenteam van de BVV komt vanaf 2020 weer uit in de hoofdklasse.