OP HET VELD BIKKELHARD VOOR ELKAAR, BUITEN HET VELD GOEDE VRIENDEN

Voor de derde keer kruisen de voetbalcarrières van Bradly van der Meer (28) en Bram de Bruin (27). Na gezamenlijke avonturen bij VV Capelle en Rijnsburgse Boys zijn de keeper en middenvelder dit keer herenigd bij BVV Barendrecht. Buiten het veld trekken ze al jarenlang als vrienden met elkaar op, maar binnen de lijnen kan het er fanatiek aan toegaan. “Ik heb hem weleens een zaaier gegeven. En hard ook.” Een voorpublicatie uit de presentatiegids die komend weekend verschijnt.

Een drankje in de stad, feestjes, verjaardagen. Al vele jaren komen de twee beoogde basisspelers van BVV Barendrecht bij elkaar over de vloer. “We leerden elkaar kennen bij VV Capelle”, vertelt Bradly van der Meer. “We waren pas achttien en negentien jaar, maar speelden onszelf daar in de basis. Vanaf die tijd is een hele goede vriendschap ontstaan.”

“Best bijzonder eigenlijk”, vult Bram de Bruin aan. “Je zegt in de voetballerij heel vaak dat je contact gaat houden, wanneer je van club wisselt. Maar dat verwatert dan bijna altijd. Met Bradly niet. We verwisselden een paar keer van club, maar het contact bleef goed.”

De Bruin kan flink om zijn maatje lachen. “De eerste keer dat ik hem zag, probeerde hij het Hand in Hand te leren aan een paar Engelsen. Toen wist ik wel dat je met hem kon lachen. Pas later leerde ik hem goed kennen en het is echt een mooie gozer.”

Boos en geblesseerd
Waar er buiten het veld lol gemaakt wordt, gaat het tussen de krijtlijnen een stuk serieuzer. Sterker nog, het botst regelmatig. “We zijn allebei wel twee klootzakken”, lacht keeper Bradly. “We willen absoluut niet verliezen en dan kunnen we op de training fel tekeer gaan. Ik heb hem zelfs een keer heel hard geschopt, maar dat was niet zo verstandig.”

Bram lacht. “Ja, dat was op een training bij Capelle. Het gebeurde op donderdag en toen ik op zaterdag weer bij de club kwam, zag ik dat hij geblesseerd was. Toen ik vroeg wat er gebeurd was, bleek het omdat hij mij op de training die schop had gegeven.” Bradly kan er inmiddels wel om lachen. “Maar toen niet, ik ben zelfs in het ziekenhuis geweest.”

Keeper krijgt meer te doen
Bradly gaat inmiddels zijn derde seizoen in bij BVV Barendrecht. Na het kampioenschap van afgelopen seizoen kijkt hij extra uit naar het keepen in de Tweede Divisie. “Ik ga ongetwijfeld wat meer te doen krijgen”, zegt hij. “Ik ben in de zomer zo veel mogelijk fit gebleven en probeer ook beter op mijn eten en drinken te letten. Ik wil mezelf echt laten zien dit jaar.”

Al eerder vroeg hij zijn maatje om terug naar De Bongerd te komen, maar dit seizoen gebeurde het ook echt. Na vier seizoenen Rijnsburgse Boys wilde Bram dichter bij huis voetballen en nam dus contact op met Barendrecht. “Ik was in de afgelopen twee jaar niet altijd zeker van een basisplaats en dan gaat het reizen vanuit Rotterdam wel een beetje tegenstaan. Ik ben dus blij om hier weer te zijn.”


Voor Bram is het een terugkeer bij BVV Barendrecht. Hij speelde al eens een seizoen in het rood/wit, alleen was dat in het eerste corona-jaar. “We hebben toen maar twintig wedstrijden gespeeld en vaak met weinig of geen publiek. Dus heel eerlijk gezegd heb ik de club toen niet echt leren kennen. Dat moeten we dit seizoen dan maar goed maken.”

Jonge groep
Bradly is duidelijk over de ambities voor dit seizoen. “Niet degraderen, dan heb je het gewoon goed gedaan. We hebben best een jonge groep, omdat veel routiniers zijn vertrokken. Vorig seizoen was ik regelmatig de jongste in de rondo, nu soms de oudste. Je ziet wel dat er enorm veel energie in de groep zit. Het is een ander soort voetbal.”

Bram vult aan: “Je ziet inderdaad dat het bij een jongere groep vaak een beetje rennen en vliegen is en soms nog wat minder nadenken. Ik ben zelf al wat meer ervaren, dus misschien ligt daar voor mij wel een taak.” Zelfverzekerd voegt hij toe. “Mijn eigen ambitie is tien goals en tien assists. Als linkermiddenvelder, of als nummer tien spelen en belangrijk zijn voor de ploeg.” Lachend: “En proberen geen schoppen te krijgen van Bradly.”