KEVIN ROOK EN LORENZO BRAAF TERUG OP HET OUDE NEST

Ze speelden allebei in de jeugd van Barendrecht, roken aan het betaalde voetbal, maar komen nu toch weer terug naar sportpark De Bongerd: Kevin Rook en Lorenzo Braaf. Een gesprek met het duo op de dag van de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk, uit de presentatiegids die dit weekend verschijnt.

Kevin Rook en Lorenzo Braaf (foto boven) zien eind juni op een snikhete Bongerd een dolend Oranje dat zich al heeft geplaatst voor de volgende ronde, maar toch met 3-2 verliest. Zelf beleefden de twee ‘wingbacks’ een totaal uiteenlopend seizoen: Kevin degradeerde met Kozakken Boys naar de Derde Divisie, terwijl Lorenzo met Smitshoek juist promoveerde naar die afdeling.

Nooit tegen elkaar
In de rust van Oranje nemen de twee ‘nieuwe’ BVV’ers het vorige en het komende seizoen door. “We hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld”, zegt Lorenzo (26), de oudste van de twee. Hoewel de lijntjes in het regionale amateurvoetbal toch vaak heel kort zijn, blijkt het duo elkaar ook niet te kennen, erkent de 22-jarige Kevin. Linkspoot Kevin gaat in op zijn positie en noemt het middenveld als zijn favoriete plek, al kan hij ook linksback spelen. Collega Lorenzo gaat meer voor rechtsback, maar geeft aan ook op links goed uit de voeten te kunnen.

“Ik had nog een jaar bij Dordrecht, maar ben toen naar Kozakken Boys gegaan”, vertelt Kevin over zijn loopbaan. Bij de ploeg uit Werkendam belandde de Barendrechter bij de Onder-23. “In januari had ik voor het eerst contact met Gert van der Wal. Vervolgens heb ik voor Barendrecht gekozen. Ik woon op vijf minuten van De Bongerd, dat is makkelijk.” Zijn club Kozakken Boys degradeerde aan het einde van het seizoen, waardoor hij zijn oude ploeggenoten komend jaar niet meer tegenkomt.

Kevin Rook

Promotie
Lorenzo – die in Rhoon woont – speelde in de jeugd voor Feyenoord, ADO Den Haag en Dordrecht. In december sprak hij voor het eerst over een eventuele overgang van Smitshoek naar Barendrecht. “Ik heb voor Barendrecht gekozen, omdat ik hoopte op promotie naar de Tweede Divisie, ze stonden er goed voor.” Dat gold ook voor Smitshoek. “Heel lang stonden we tweede, na de winterstop draaide het ietsje minder. Uiteindelijk is dat in de nacompetitie toch goed gekomen, hoewel we een relatief smalle selectie hadden.” Beide clubs promoveerden, Barendrecht ging als kampioen naar de Tweede Divisie, Smitshoek ging via de nacompetitie naar de Derde Divisie. Lorenzo speelde mee in de promotiewedstrijd bij Achilles Veen die met 1-0 werd gewonnen.

Wat zijn eigenlijk de verwachtingen voor het nieuwe seizoen bij Barendrecht? “Ik ga voor handhaven, maar wie weet wel de top 10”, zegt Kevin, die tijdens het EK nog met vakantie naar de Kaapverdische Eilanden ging. Lorenzo zit vrijwel op dezelfde lijn. “We hebben een mooie mix, we kunnen best mee gaan doen.” Aan een vakantie in de zomer denkt hij niet. “Ik ga liever in de winterstop.”

Samen op veld 1
Terwijl het EK voetbal begin juli nog bezig is, begint bij Barendrecht alweer de training. De twee nieuwelingen zullen daarbij van de partij zijn. Voor Lorenzo wordt een optreden op het hoofdveld van De Bongerd een primeur. “Ik heb hier nog niet gespeeld.” Kevin was al wel eens actief op veld 1, maar dan als jeugdspeler. De twee hopen dat komend seizoen wel samen te gaan doen. Op weg naar nieuwe successen bij de club waar ze ooit zijn begonnen.