BARENDRECHT-VROUWEN GEBRAND OM TE PROMOVEREN

Het jonge Vrouwen 1 elftal van BVV Barendrecht beleefde een wisselvallig seizoen, maar twee sterkhouders van de rood/witte brigade hebben een goed gevoel over de nieuwe voetbaljaargang. “We zijn een gevaarlijke outsider”, vertellen Leah van der Weele en Michelle Stubbs in de nieuwe presentatiegids van BVV Barendrecht.

De bus naar Leeuwarden vertrok op zaterdagochtend al om 9 uur. De uitwedstrijd bij Stiens was waarschijnlijk de langste tocht die de Barendrecht-vrouwen afgelopen jaar moesten maken. Maar ook dit jaar wachten de rood/witte dames in de landelijke competitie een paar verre uitduels. “We mogen onder meer naar AZSV in Aalten en naar Be Quick in Zwolle”, vertelt Leah van der Weele, die net als ploeggenote Michelle Stubbs aan haar tweede seizoen in Vrouwen 1 begint.

Jong en ambitieus
De 19-jarige Leah speelde tot haar 13e bij RVVH. Daarna verruilde ze de club uit haar woonplaats voor een meidenteam van Feyenoord. Het avontuur in Rotterdam beperkte zich tot één seizoen, want Leah wilde niet op de reservebank. “Ik kon bij Barendrecht eerste keeper worden en heb een paar jaar terug de overstap gemaakt naar De Bongerd.”

Daar kwam ze onder meer samen te spelen met Michelle Stubbs (19), die al wat eerder in de meidenafdeling van BVV Barendrecht terecht kwam. Ze begon op 6-jarige leeftijd met voetballen in Rhoon, maar toen ze niet meer met de jongensteams mocht meedoen maakte ze de overstap naar sportpark De Bongerd. Daar staat ze anno 2024 op de flanken: “Ik speel linksbuiten of rechtsbuiten, snelheid is mijn kracht.”

Leah en Michelle maken onderdeel uit van een jong en vooral ambitieus elftal, met een gemiddelde leeftijd van net 21 jaar. “Veel meiden zitten al lang bij de BVV, vaak al meerdere seizoenen”, weet Leah. Elk jaar zijn er wel een paar mutaties, waardoor het niveau steeds hoger wordt. “Er komen nu ook weer een paar nieuwe meiden bij. We zijn eigenlijk het enige team in onze regio die op niveau voetbalt en een goed vrouwenteam heeft staan. Misschien alleen Berkel dan, die spelen Topklasse en dus nog één niveau hoger dan wij.”

Trainingskamp
Dat hogere niveau liet zich gelden in de finale van de Rijnmond Cup. De vrouwen van Berkel – dat als gastvereniging toevalligerwijs het thuisvoordeel had – waren in de eindstrijd met 4-1 te sterk voor de Barendrecht-Vrouwen. “We gaan ze dit jaar vast weer tegenkomen”, denkt Michelle. In de nederlaag tegen de sterke Topklasser konden de twee jonge vrouwen zich nog wel berusten, maar over het wisselvallige seizoen zijn de fanatiekelingen minder te spreken. “Tot aan de winterstop stonden we zelfs op degraderen”, moppert Leah. De dames staken de koppen bij elkaar om de boel weer recht te trekken “We zijn uiteindelijk als vijfde geëindigd, dus in de tweede seizoenshelft hebben we het wel goed gedaan. Vooral tegen de bovenste ploegen trouwens, die wonnen we”, blikt Michelle terug.

Ongetwijfeld had ook het winterse trainingskamp een positief effect. Voor het eerst was er budget voor de Barendrecht-vrouwen voor een buitenlandse trip, al moesten ze daar ook zelf de nodige middelen voor inzamelen. “Van 2 tot 6 januari zijn we met elkaar naar Barcelona geweest. Daar hebben we getraind, een wedstrijd gespeeld, gepadelt. Het is heel goed geweest voor de teambuilding, we hebben het er nu nog over”, lacht Leah.

Serieus genomen
Dat er vanuit BVV Barendrecht ruimte werd geboden voor een trainingskamp, zien de twee dames als een nieuwe bevestiging dat het vrouwenvoetbal op sportpark De Bongerd serieus wordt genomen. “Het gaat steeds beter bij Barendrecht”, erkent Michelle. “We hebben een vast veld, een goede scheidsrechter en spelen op het hoofdveld als dat kan.” Op donderdagavond wordt er gegeten in de kantine van de BVV, samen met de mannen van het eerste elftal, vertelt Leah. “We voelen ons echt een volwaardig onderdeel van de club. Maar helaas is dat bij veel andere clubs nog steeds slecht geregeld.”

Er moet de dames dan ook een lichte frustratie van het hart. “Laten we zeggen dat de kwaliteit van de arbitrage nog al eens te wensen overlaat”, bromt Michelle. “We hebben nog regelmatig hele oude mannetjes als scheidsrechter bij uitwedstrijden, die soms hele vage beslissingen nemen. Je mag het niet als excuus gebruiken, maar we hebben vorig seizoen wel veel pech gehad met scheidsrechters.”

Volle bak
Dit jaar willen de fanatieke dames niets aan het toeval overlaten. Promotie is meer dan ooit het sportieve doel van Vrouwen 1. “We zijn beter voorbereid dan vorig jaar, alle meiden zijn ermee bezig. Iedereen is positief en een aantal geblesseerden komt volgend seizoen ook weer terug. We zijn gebrand om te promoveren en gaan direct volle bak”, belooft Michelle.

Ploeggenoot Leah heeft ook zin in het nieuwe seizoen, al weet ze dat er ook een aantal goede concurrenten in de competitie zitten. “We horen dat we een fanatiek team zijn om tegen te spelen, soms zelfs een beetje kattig. Zodra het er serieus op aankomt, gaan we er ook echt voor! We zijn dit seizoen een hele gevaarlijke outsider.”

Keepster Leah van der Weele (links) en buitenspeler Michelle Stubbs (rechts). 📸 Gabees Fotografie