TEAMGEEST EN DOORZETTINGSVERMOGEN BRENGEN BVV-JEUGDTEAMS NAAR DE TOP

Het afgelopen seizoen was voor Barendrecht JO16-1 en JO19-2 een bijzondere en succesvolle periode, waarin beide teams op divisieniveau een opmerkelijke prestatie leverden. Zowel in de najaars- als voorjaarscompetitie wisten de teams te promoveren. Trainers Carlo Maat en Jerry Smit komen in de presentatiegids van BVV Barendrecht aan het woord over het succes van de elftallen die zij vorig seizoen onder hun hoede hadden.

Het seizoen begon voor de JO16-1 met een hechte groep, die Carlo al kende vanuit de Onder-14. “We trainden samen met de O15, die nu de O16 is. We besloten om vier jongens door te schuiven naar de O17-1, die raakten we dus kwijt. Desondanks zijn we twee keer gepromoveerd.” De jongens werden ouder en er werden nieuwe dingen van ze verwacht, zowel technisch als tactisch. “We werden kampioen in het najaar, wat ons promotie opleverde”, zegt Carlo. “In de tweede seizoenshelft werden we tweede, met meer focus op voetbal van achteruit en via het middenveld.”

Carlo Maat

Leergierigheid
Volgens Carlo zijn de successen te danken aan de teamgeest. “We zijn een hecht collectief geworden. De jongens hebben voor elkaar gewerkt en zijn een hechte groep geworden, zowel binnen als buiten het veld. De spelers hebben zich individueel goed ontwikkeld door hun intrinsieke motivatie en leergierigheid.”

Maar er waren ook uitdagingen. “De grootste was om een team te vormen volgens de BVV-visie. Voor mij persoonlijk was het de uitdaging om voor het eerst met een pubergroep te werken.” Carlo is vooral trots op de ontwikkeling van het team. “Elke speler heeft zich individueel goed ontwikkeld, en dat is belangrijker dan het resultaat. Een bijzonder moment was de thuiswedstrijd tegen Houten, waar we bij een 1-2 achterstand een rode kaart kregen, maar uiteindelijk in de slotfase toch met 4-2 wonnen. Mentaal was dat een fantastische overwinning.”

Komend seizoen kijkt Carlo ernaar uit om verder te bouwen aan een nieuwe ploeg. “We willen de spelers verder ontwikkelen en het maximale uit hen halen. Het liefst zie je zoveel mogelijk spelers binnen drie jaar in het eerste elftal eindigen, al zal dat misschien wat ambitieus zijn.” De drive om te blijven presteren is duidelijk: “We spelen voor elke mogelijke prijs.”

Jerry Smit

Hechte teamdynamiek
Ook de JO19-2 heeft een glansrijk seizoen achter de rug. Onder leiding van trainer Jerry Smit en assistent Damario Etnel heeft het team niet alleen dubbele promotie behaald in zowel de najaars- als voorjaarscompetitie, maar ook een hechte teamdynamiek ontwikkeld die een sleutelrol speelde in hun successen.

Jerry wist op voorhand dat hij een kwalitatief goede groep onder zijn hoede kreeg. Het was voor hem in het begin zoeken hoe de spelers in elkaar zaten, maar gaandeweg het seizoen begon het team te groeien. Slechts één keer verloor het elftal voor de winterstop, en ook daarna leed het maar één nederlaag. Volgens Jerry zijn de successen te danken aan een combinatie van factoren. “Voor mij is het belangrijk zowel voor als tussen de groep te staan. Ik wilde snappen wat ze nodig hebben, door veel te communiceren, zowel tijdens als buiten de trainingen om. ⁠⁠Dit was doorslaggevend omdat er in de JO19-2 een grotere kans op teleurstelling is, aangezien deze jongens net buiten de boot vallen voor het hoogste jeugdteam.”

Volhouden
Voor de winterstop was het doel duidelijk: kampioen worden. Na de winterstop was de focus in eerste instantie gericht op handhaving. De eerste wedstrijd tegen Spijkenisse na de winterstop was een keerpunt. “We waren zo dominant en goed in die wedstrijd dat we erin gingen geloven dat promotie opnieuw mogelijk was. Vanaf dat moment werkten we hard, bleven dicht bij elkaar en trainden goed. Iedereen had hetzelfde doel voor ogen.”

Een grote uitdaging lag in het gemotiveerd houden van de spelers gedurende het hele seizoen. “Het was belangrijk om plezier te behouden en de jongens het gevoel te geven dat ze serieus genomen worden. Ze moesten voelen dat er naar hen geluisterd werd.” Dit werd onder andere zichtbaar tijdens trainingen. “De jongens moesten mijn vertrouwen winnen. Hoe wij als team zijn gegroeid, ook buiten het veld, is fantastisch om te zien.”

Dominant en gretig
Jerry is vooral trots op het constante niveau en de dominantie die het team liet zien. “We gaven nooit op en speelden goed positiespel. Een voorbeeld hiervan is de wedstrijd tegen Spijkenisse na de winterstop, waarin we met een nieuw tactisch plan kwamen, dat ik samen met mijn assistent Damario opstelde. Vervolgens wonnen we met 6-0. Soms kwamen we achter of speelden gelijk, maar de jongens hadden altijd het doorzettingsvermogen en vertrouwen om door te gaan. We gingen er de laatste twintig minuten conditioneel vaak overheen en wonnen daarmee wedstrijden. De jongens die invielen waren ook altijd gretig.”

Het seizoen van JO19-2 was er een van uitzonderlijke groei en succes. “De hechte band en het doorzettingsvermogen van het team, gecombineerd met de transparante en eerlijke benadering van alle spelers, hebben geleid tot een onvergetelijk seizoen”, besluit trainer Jerry.

Foto’s: Angelique Rademakers