GLORIETIJDEN VOOR BARENDRECHT ONDER-23

Wat een seizoen had Barendrecht Onder-23 vorig jaar! Na het najaarskampioenschap werd aan het einde van het seizoen uiteindelijk ook de landstitel behaald. Trainer Frenk van der Kleij vertelt in de presentatiegids van BVV Barendrecht over de prestaties, de samenwerking met het eerste en tweede elftal en het perspectief voor het team en de individuele spelers.

Zelf kan Frenk bogen op een respectabele carrière als spits van gerenommeerde amateurclubs als Quick Boys en Kozakken Boys, en in het betaalde voetbal bij onder andere De Graafschap. Het trainerschap viel aanvankelijk wat minder in de smaak, maar de Zoetermeerder geniet nu met volle teugen van de BVV-talenten.

Algehele landstitel
Seizoen 22/23 leverde promotie op naar het hoogste niveau voor de Onder-23, een competitie die pas enkele jaren geleden door de KNVB werd opgezet om de jeugd wat langer te laten wennen aan het seniorenvoetbal. Afgelopen jaargang ging het crescendo met dit team. “De herfsttitel pakten we overtuigend door veel scorend vermogen. Na de winterstop werd de tegenstand aanzienlijk groter, wat resulteerde in een vierde plaats.” Er waren wel regelmatig gemotiveerde reserves van Barendrecht 1 van de partij. “Daardoor ging het niveau van de eigen spelers verder omhoog.”

Door het kampioenschap in het najaar kwamen de Barendrecht-talenten in de kampioenscompetitie terecht. Na een overwinning in de halve finale op Westlandia, stonden de rood/witten in de landelijke finale tegen Quick ’20. Die leverde een heroïsche 2-1 overwinning en daarmee de algehele landstitel op.

Wisselwerking met BVV1 en BVV2
Deze prestaties kwamen niet zonder slag of stoot tot stand. Driemaal per week noeste arbeid op het trainingsveld betaalde zich uit. De wisselwerking met het eerste én tweede elftal wierp zijn vruchten af. “Jeugdspelers die overkomen uit de Onder-19 hebben gauw het idee makkelijk in het eerste elftal mee te kunnen draaien. Ze onderschatten daarbij vaak de hogere handelingssnelheid en de fysieke weerstand op divisieniveau. Als trainer van het eerste elftal laat Leen van Steensel regelmatig jongens meetrainen, zodat zij een idee krijgen wat er allemaal gevraagd wordt op dat niveau.”

Ook vormt het Onder-23 team inmiddels een gezamenlijke trainingsgroep met Barendrecht 2. Dit tweede elftal herbergt veel spelers met een ruim BVV-verleden, die nog wekelijks op een zo hoog mogelijk niveau willen voetballen. “Het is fijn samenwerken met trainer Ryan Klipsteen van Barendrecht 2, waar spelers die bij ons soms weer buiten de boot vallen kunnen meespelen. Dat geeft alle jongens de kans om wekelijks een potje te voetballen.”

Stap naar Barendrecht 1
Frenk denkt dat de tussenstap in Onder-23 voor veel spelers noodzakelijk is om uiteindelijk het vlaggenschip te bereiken. “Door één of twee jaar in Onder 23 te spelen merken ze wat ze nog moeten doen om het hoogste niveau te halen.”

Voor het nieuwe seizoen staat er weer een behoorlijke uitdaging te wachten. Diverse spelers van Onder-23 slaan namelijk hun vleugels uit naar andere clubs in de regio. “Dat kan ook een prima stap zijn als BVV 1 op dit moment te hoog gegrepen is. We hopen dat ze na een paar jaar rijpen in een eerste elftal voldoende ervaring hebben opgedaan om alsnog de stap naar de A-selectie van de BVV te maken.” Want het blijft de doelstelling om elk jaar twee of drie spelers door te laten stromen naar het eerste elftal. “Als het niet rechtstreeks kan, dan maar via een omweg”, besluit de bevlogen Frenk zijn betoog.

Op de foto trainers Frenk van der Kleij (O23, links) en Ryan Klipsteen (BVV2, rechts).
Foto: Gabees Fotografie