VOLDOENDE UITDAGING VOOR SCHEIDSRECHTERS VAN ELK NIVEAU

Met de vele wedstrijden die wekelijks op sportpark De Bongerd worden gespeeld is het een flinke puzzel om ervoor te zorgen dat er ook overal een scheidsrechter aan de aftrap staat. Scheidsrechterscoördinator Erik de Bruin legt in de presentatiegids van de BVV uit hoe de club daar creatief in is, en benadrukt dat het als scheidsrechter interessant is om bij BVV Barendrecht te fluiten. “Zonder scheidsrechter geen wedstrijd, dus dat moet gewoon goed geregeld zijn.”

De 45-jarige Erik de Bruin is ruim een jaar coördinator. Het is een rol die goed bij hem past. “Veel communiceren, coördineren en plannen. Dat ben ik vanuit mijn werk wel gewend en vind ik ook harstikke leuk om te doen”, verklaart hij. Verrassend genoeg is Erik zelf geen scheidsrechter bij BVV Barendrecht. “Maar dat hoeft in deze rol ook niet. Ik vind het juist fijn om doordeweeks iets voor de club te betekenen in het regelwerk, zodat op zaterdag mijn werk af is”, glimlacht Erik.

Creatieve nieuwe ideeën
Naast de wedstrijden die onder leiding staan van een KNVB-scheidsrechter, moet Erik wekelijks voor gemiddeld 25 thuiswedstrijden een scheidsrechter vinden. “We beschikken bij BVV Barendrecht over een hele fijne en hechte groep van ongeveer 15 clubscheidsrechters, maar dat betekent dus ook dat je eigenlijk structureel tekort komt”, rekent Erik voor.

De club moet dus creatief zijn en heeft op het vlak van de arbitrage nieuwe initiatieven ontplooid. “Allereerst hebben we het concept ‘jeugd fluit jeugd’ uitgerold, voor de jeugd vanaf JO13. Daar vragen we teams om de beurt om twee spelers te leveren die een wedstrijd van een lager jeugdteam fluiten”, legt Erik uit. “Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met de circa 20 leerlingen die vanuit hun opleiding aan het Albeda College stage lopen bij de BVV. De stage bestaat grotendeels uit het geven van trainingen, maar ook uit andere sportieve aspecten. Fluiten past daar goed bij, dus ze treden nu ook twee of drie keer per jaar op als scheidsrechter bij een wedstrijd”, somt Erik op.

Hoog en divers niveau
Natuurlijk hoopt Erik dat mensen via deze weg zo enthousiast worden dat hij vaker een beroep op de beginnende arbiters kan doen. “Vergis je niet, het is voor een scheidsrechter ontzettend leuk en interessant om bij BVV Barendrecht te fluiten!”, promoot hij. “Het niveau in de jeugd en senioren is heel hoog en divers, dus er zijn voor scheidsrechters van ieder niveau voldoende uitdagingen.”

Erik belooft bovendien dat de club altijd bereid is mee te denken in verdere training en opleiding. “Beginnende scheidsrechters worden actief begeleid door onze ervaren scheidsrechters Rob Overkleeft en Wim Stolk. We willen ook weer een scheidsrechterscursus organiseren”, zegt Erik. “Fluiten geeft veel voldoening en je ontwikkelt ook bagage die je buiten het veld kunt gebruiken. Laat het ons dus zeker weten als je belangstelling hebt!”, sluit hij af.

Wie geïnteresseerd is om scheidsrechter te worden, een cursus te volgen of meer informatie wil, kan contact opnemen met Erik de Bruin via scheidsrechters@bvvbarendrecht.nl.

📸 Angelique Rademakers