BARENDRECHT MET OPGEHEVEN HOOFD UIT DE BEKER

Barendrecht heeft woensdagavond afscheid genomen van het toernooi om de ‘grote’ KNVB-beker. De rood/witten verloren in Amsterdam met 4-0 van bekerhouder Ajax. Dat gebeurde met opgeheven hoofd, want de ploeg van trainer Richard Elzinga bleef in de lege Johan Cruijff Arena knap overeind. De thuisploeg had zelfs twee strafschoppen nodig om de uitblinkende doelman Jeffrey Verkerk te passeren. Met een beetje geluk had Barendrecht nog een tegentreffer kunnen maken tegen de tweede keus van de Amsterdammers.

Vooraf waren de spelers van Barendrecht nog wel wat bevreesd geweest voor een afstraffing. Uit bij Ajax zou het toch niet uit de hand lopen of zelfs in de dubbele cijfers terecht komen? Trainer Erik ten Hag stuurde een B-formatie het veld in, met daarin toch namen als André Onana, Perr Schuurs, Lisandro Martinez, Nico Tagliafico, Davy Klaassen en David Neres.

Zijn Barendrecht-collega Elzinga, die na dit seizoen vertrekt op De Bongerd, stuurde de bekende formatie van de laatste weken het veld in, waarbij Tim Eekman weer terug was als rechtsachter. De bezoekers, in het blauw gestoken, kregen al na een 1 minuut een dot van een kans. Joey Jongman onderschepte een bal na zwak uitverdedigen van Ajax en bediende Ugur Altintas. Zijn inzet werd helaas geblokt door Klaassen, anders had Barendrecht al snel op voorsprong gestaan.

Na 9 minuten vond Ajax het gaatje achter Verkerk. Kenneth Taylor schoot raak, 1-0. Twee minuten later ging de bal op de stip na een overtreding van Danny Monster, Danilo maakte er 2-0 van. Een grote score leek in de maak, maar Barendrecht hield knap stand en kwam er zelfs af en toe brutaal uit. Dat leidde onder meer tot een ‘panna’ van Romano van der Stoep bij Devyne Rensch.

Vijf minuten voor rust probeerde Altintas het even voorbij de middenlijn. Zijn schot was net te zacht om Onana, die ver voor zijn doel stond, te kunnen verrassen. Er kwamen meer kansen, Joey Jongman schoot vlak voor de onderbreking met links net naast, zijn maatje Danny Monster probeerde het ook, maar ook deze poging ging naast.

Buitenspel
Barendrecht ging ook in deel twee goed van start. Er werd zelfs gescoord, maar de treffer van Niels Vorthoren na een combinatie met Romano van der Stoep werd afgekeurd wegens buitenspel van Van der Stoep. Danilo maakte er 3-0 van, maar de score liep niet verder op. Dat was vooral te danken aan Jeffrey Verkerk die een sterke partij keepte.

Elzinga stuurde na de rust een paar verse krachten het veld in. Eerst kwam Bart Deprez voor Van der Stoep, later Qrushinco Rosina en Kayo Renwarin voor Altintas en Husen. En in de slotfase mochten ook Peter de Lange en Wouter Rieken nog speelminuten meepikken, zij losten Bakour en Eekman af.

Het slotakkoord was aan Ajax, dat van arbiter Kooy nog een tweede strafschop kreeg na een overtreding van Max van Dijk. Kristian Hlynsson schoot de elfmetertrap binnen, 4-0. Na afloop overheerste bij Barendrecht de trots en het gevoel dat de club haar huid goed verkocht had.

De reservebank van Ajax met op de voorste rij v.l.n.r. Daley Blind, Remko Pasveer, Sebastien Haller en Dusan Tadic
De tos onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij en de aanvoerders Davy Klaassen en Max van Dijk
Devyne Rensch passeert Romano van der Stoep
Onder toeziend oog van Erik ten Hag wordt Marouane Bakour door Nico Tagliafico van de bal afgezet
Mohamed Daramy op snelheid langs Tim Eekman
Danny Monster tackelt Mohamed Daramy binnen de zestien. Strafschop besluit Joey Kooij
Danilo Pereira da Silva benut de toegekende strafschop. 2-0
De uitblinkende Jeffrey Verkerk grijpt resoluut in.
Ugur Altintas volgt geconcentreerd de bal tijdens een duel met Victor Jensen
Kevin Cornet voorkomt met een perfecte slijding een doorbraak van David Neres
Max van Dijk en Joey Jongman zien de bal net langs de paal belanden, na een reflex van Jeffrey Verkerk
Slanley Husen achtervolgt Danilo Pereira da Silva na een fraaie steekpass van Davy Klaassen
De Barendrechtbank volgt de aftrap na de rust met een 2-0 achterstand
In de 49e minuut rond Danilo Pereira da Silva een snelle aanval van dichtbij af door de benen van Jeffery Verkerk
Joey Jongman achterhaalt David Neres en voorkomt een doelpoging.
Met een uiterste inspanning voorkomt Jeffrey Verkerk een zeker doelpunt.
Max van Dijk blokt de bal en voorkomt dat Mohemed Daramy scoort.
Kevin Cornet in duel met David Neres
Niels Vorthoren draait weg van Davy Klaassen
Peter de Lange kopt de bal na een uittrap van Jeffrey Verkerk.
Bart Deprez zoekt, met Youri Regeer in zijn rug, naar een afspeel mogelijkheid.
Max van Dijk zet Kristian Hlynsson onreglementair van de bal in de zestien. Kristian Hlynsson schoot de toegekende strafschop zelf hard binnen, 4-0
Na afloop blije en tevreden gezichten bij de spelers van Barendrecht. Barendrecht bleef knap overeind en kon de Arena met opgeheven hoofd verlaten. Het was een unieke belevenis in de Barendrecht historie.

Ajax-Barendrecht 4-0 (2-0)
10. 1-0 Taylor, 12. 2-0 Danilo (strafschop), 49. 3-0 Danilo, 90. 4-0 Hlynsson (strafschop).
Scheidsrechter Kooy, gele kaart: Jongman (Barendrecht).
Opstelling Ajax: Onana; Rensch, Schuurs, Martínez (46. Regeer), Tagliafico; Jensen (61. Ünüvar), Klaassen (81. Hlynsson), Taylor; Neres, Danilo en Daramy (75. Van Axel Dongen).
Opstelling Barendrecht: Verkerk; Eekman (84. Rieken), Husen (70. Renwarin), Van Dijk, Cornet; Altintas (70. Rosina), Jongman, Monster; Bakour (84. De Lange), Vorthoren en Van der Stoep (53. Deprez).

Regio
Het was overigens een slechte bekeravond voor de Rotterdamse regio. Behalve Barendrecht werden ook Feyenoord, Sparta en Excelsior Rotterdam uitgeschakeld. De amateurs van Excelsior Maassluis bekeren wel door, zij klopten dinsdagavond Emmen met 1-0.

ACV
Voor Barendrecht zit het voetbaljaar 2021 er op. De competitie in de Derde Divisie wordt in principe in januari hervat, op zaterdag 15 januari staat vooralsnog een thuiswedstrijd tegen ACV op het programma.