BVV BARENDRECHT ZET ZICH IN VOOR TWEEDE KANS GEDETINEERDEN

Een Businessclubteam van BVV Barendrecht nam afgelopen donderdag 23 mei deel aan het bijzondere Dutch Football Works toernooi. Dat toernooi vond plaats binnen de gevangenismuren van de penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel. Onder meer Businessclub-voorzitter Marco van der Leer en BVV-hoofdtrainer Leen van Steensel droegen hun maatschappelijke steentje bij.

Terugkeer op de arbeidsmarkt
In tenminste acht penitentiaire inrichtingen in Nederland draait een project dat erop gericht is gedetineerden middels voetbal toe te leiden naar de arbeidsmarkt. Veelal wordt hier de samenwerking gezocht met BVO’s die hun netwerk en sponsoren inzetten om betaald werk voor na de detentie te realiseren. In PI Krimpen draaide dit project “Krimpen Inside” de afgelopen maanden onder enthousiaste leiding van Leen Van Steensel, oud-profvoetballer en huidig hoofdtrainer van BVV Barendrecht. En met succes: van de twaalf gedetineerden zijn er inmiddels al tien toegeleid naar werk en/of een opleiding!

Toernooi “Werk via Sport”
Voor de betreffende gedetineerden is deelname aan dit toernooi een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle re-integratie in de maatschappij. Donderdag 23 mei was voor hen de kers op de taart: het jaarlijkse door het Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) project “Werk via Sport” en het European Football for Development Network georganiseerde toernooi Dutch Football Works. Dat vond dit jaar binnen de muren in Krimpen aan den IJssel plaats, dus de deelnemers konden onder uitstekende weersomstandigheden en voor het oog van een flink aantal genodigden hun voetbalkwaliteiten én sportiviteit tonen tegen teams uit zeven andere inrichtingen. Er waren ook vier teams van “buiten de muren”: het Nederlands Advocaten Voetbalteam, het team DJI Werk via Sport, FC de Rebellen, met onder meer de oud-profs Royston Drente, Ali Boussabon en Andwele Slory, en de Businessclub van BVV Barendrecht.

Speciale mix 35+ teams, hoofdtrainer en presentator
Team Businessclub BVV Barendrecht was een speciaal voor deze toernooidag geselecteerde mix uit verschillende 35+ teams, hoofdtrainer Leen van Steensel en presentator Sander de Kramer. Met daaromheen een brede staf van betrokkenen, vrijwilligers en Businessclub-voorzitter Marco van der Leer. Na een fanatiek, maar absoluut sportief toernooi vanuit alle teams, ging het team van FC de Rebellen er met de toernooiwinst vandoor. Zij kregen twee bekers uitgereikt, ook voor het beste Voetvolleyteam. Het BVV Businessclub-team werd verrassend derde, wat een prestatie van formaat was met zo’n vijf vijftigers tegen oud-profs en overwegend twintigers en dertigers.

Steentje bijdragen
Het hogere doel om mee te doen en graag deel te nemen? “Iedereen maakt fouten en iedereen verdient een tweede kans. Dát drijft ons!”, aldus BVV-hoofdtrainer Leen van Steensel. De insteek? Dat iedere speler of betrokkene van dit speciale Businessclub-team zich vanuit zijn mogelijkheden, netwerk, ervaring en expertise zoveel mogelijk inzet om de weg naar een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt te helpen plaveien.

Businessclub-voorzitter Marco van der Leer: “Een uniek voetbaltoernooi met een mooi project ‘Werk via Sport’, waarbij onze Businessclub een netwerk aan bedrijven en non-profit organisaties heeft die daar ook invulling aan kan geven.” Zo herbergt het Businessclub-team twee medewerkers van de Gemeente Rotterdam die zich gaan inzetten om gedetineerden te faciliteren een nieuwe baan te vinden. Ook twee andere spelers gaan vanuit het bedrijf Optimaal Talent, een 35+ BVV team, onbezoldigd loopbaancoaching en een persoonlijk leiderschapstraining aanbieden om die tweede kans gestalte te geven en de succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt te helpen realiseren.

Symbolische boodschap
“Om onze insteek en doel te onderstrepen verschenen wij, zeker niet toevallig, in een oranje outfit met nummer 14. Voor zijn oranje en dit rugnummer een knipoog naar het historische WK’74, dat symbool staat voor optimisme, hoop, avontuur, initiatief, kansen en mogelijkheden. Met de borst vooruit de wereld tegemoet treden en met een positieve mindset en aantrekkelijk optreden. In de sport, op het werk en in de maatschappij. Er zijn altijd kansen. Ook voor mensen met ’n krasje op hun CV. Inderdaad, ‘ieder nadeel heb se voordeel’ wist een welbekende voetbalfilosoof al”, aldus Viktor Steijger, kartrekker van het Businessclub-team.

Bijzondere ervaringen
Alle team-en stafleden van het BVV-team kijken met enorm veel plezier terug op deze bijzondere toernooidag. Wat maakte deze dag zo bijzonder? Stephen Steijger. “Het moment dat die gedetineerde en speler van dat PI-team, die Leen zo succesvol heeft begeleid, spontaan een speech geeft en speciaal ook de teams van buiten bedankt dat zij de tijd en moeite hebben genomen om tegen ons gevangenen te spelen”. Roel Schop: “Dat je door sluizen en zeven deuren moet, maar als gelijken op het veld staat en van het spelletje geniet!” Andre Kooy: “Het meest opvallende was dat er onderling veel respect was en er geen enkel negatief voorval heeft plaats gevonden. Zelfs niet in het heetst van de strijd”. Daarbij vult Viktor Steijger aan: “Bijna zelden heb ik zo’n positieve voetbalsetting meegemaakt, zonder gezanik, verongelijktheid, provocatie of onsportief gedrag. Ik zag vooral emotieregulatie, onverstoorbaarheid, eerbied en respect. Wat een verademing! Ook in die zin geeft deze ervaring hoop aan een succesvolle terugkeer.”