BVV JEUGDJOURNAAL: HOOFD JEUGDOPLEIDING ARNO KOOIJ BLIKT TERUG

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Deze week is er ruimte voor een terugblik op het jaar 2020, dat door het coronavirus zowel sportief als persoonlijk voor vrijwel iedereen geen goed jaar was. Hoofd Jeugdopleiding Arno Kooij vertelt hoe de BVV daarmee omging en wat er allemaal nog meer gebeurde rondom de jeugdopleiding in 2020.

Beste (ouders en verzorgers van) voetballers en voetbalsters van de jeugdopleiding van de BVV Barendrecht,

Zo net voor kerst is het altijd een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. En 2020 wordt natuurlijk voor iedereen een jaar om nooit te vergeten. Het COVID-19 virus heeft een enorme impact gehad op ons leven als mensen in de hele wereld. Veel mensen zijn er door besmet geraakt en een aantal daarvan is helaas overleden. Door de vele ziekenhuisopnames staat de zorg onder hoogspanning en worden andere behandelingen uitgesteld. De economie staat op zijn kop en bedrijven gaan failliet. Ineens werken we thuis en zien we collega’s niet meer. Sommige familieleden en vrienden hebben we al heel lang niet meer kunnen omhelzen. Mijn schoonmoeder woont in Suriname en lijdt aan Alzheimer. Het gaat erg slecht met haar. Mijn vrouw wil er graag heen, maar dat lukt op geen enkele wijze. Zo heeft iedereen zijn eigen, soms schrijnende, situaties.

En het virus heeft ook onze sport behoorlijk verstoord. We zijn voor de zomer plotsklaps uit de competitie gehaald. En dat is in het najaar weer gebeurd. We zijn ‘veroordeeld’ tot het spelen van onderlinge wedstrijden en competities. En het is ook nog eens niet toegestaan dat u bij uw kind mag komen kijken bij deze activiteiten. En wie weet nog hoe lang dit allemaal gaat duren.

Voor ons als vereniging is het ook een opgave. Financieel gezien door o.a. het wegvallen van de kantine-inkomsten, maar ook organisatorisch gezien. De vraag voor ons was: “hoe gaan we het voor die kinderen (en voor onszelf) veilig leuk houden?” Ook voor ons is dit een unieke situatie.

Als we terugkijken op de afgelopen periode, vinden wij dat we behoorlijk trots kunnen zijn op hoe we het met elkaar hebben ingevuld. We zien elke week heel veel enthousiaste kinderen, met lachende gezichten. De onderlinge competitie die is ingezet, is een succes. En we hebben extreem veel waardering voor alle trainers en begeleiders die elke week weer met veel drive op het veld staan voor uw kind. We hebben de trainers gevraagd om u regelmatig op de hoogte te houden, onder andere door middel van berichtjes, en na uw akkoord, met filmpjes. We zijn terughoudend geweest met ouderavonden, ook vanwege de beperkingen. We proberen, zodra dit weer mag, toch nog wel wat te organiseren.

En wat is er verder gebeurd afgelopen jaar?

We hebben u via de website van BVV Barendrecht kennis laten maken met de mensen die veel tijd besteden aan de jeugdopleiding van deze club. Elk weekend kwam er een soort weekendeditie met achtergrondstukjes. En hier gaan wij mee door. Overigens zoeken we hiervoor nog 2 reporters die het leuk vinden om dit verder te brengen. Kandidaten kunnen zich melden bij mij.

We zijn bezig om onze staf verder te bekwamen. Zo zijn er afgelopen jaar 5 jeugdtrainers geslaagd voor het diploma UEFA C. Zie hiervoor verderop op deze site.

We zijn bezig om een medische structuur neer te zetten. Zodat we o.a de belastbaarheid en belasting van spelers en speelsters nog beter op elkaar kunnen afstemmen. Hiervoor gaan we een samenwerking aan met een praktijk voor fysiotherapie. Deze gaan dan, in nauwe samenwerking met onze eigen medische staf, onze trainers scholen, een aantal testen bij spelers inregelen, loopscholing opzetten en een spreekuur neerzetten.

We zijn bezig met het bewust maken en scholen van onze trainers op het element van gedrag en het effect van hun eigen gedrag op dat van het kind. We werken hier met een pedagogische basishouding van onze trainers en we werken met het begrip groeimindset.

We zijn als erkend leerbedrijf actief bezig met stages. We hebben momenteel 15 stagiaires lopen, naar volle tevredenheid.

En we zoeken nog vrijwilligers; voor de BVV Shop, voor de toernooien, voor organisatorische zaken, enzovoort. Binnenkort komt het nieuwe bestuurslid jeugdzaken hiervoor bij u op de lijn.

Kortom, met dank aan velen, zijn we toch hard bezig met deze prachtige vereniging. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

Dan rest ons om u hele fijne feestdagen te wensen. Aangepast, zoals alles in deze tijd, maar dan toch. Het is toch het moment om even wat meer tijd met elkaar door te brengen.

Hele fijne kerstdagen en heel goed, en vooral gezond, 2021 toegewenst.

Namens de Technische Commissie Jeugd,
Arno Kooij
Hoofd Jeugdopleiding