BVV JEUGDJOURNAAL: MEDISCH BELEID

In het BVV Jeugdjournaal geven we inzicht in de activiteiten binnen de jeugdopleiding van de club. Dit voorjaar geven we een toelichting op het jeugdbeleidsplan van BVV Barendrecht. Vandaag in deel zestien, tevens het laatste deel, aandacht voor het medisch beleid dat van toepassing is op de jeugdopleiding van BVV Barendrecht.

Onze trainers zijn voortdurend bezig om onze spelers te ‘belasten’. Lichamelijk belasten door met hen regelmatig op een verantwoorde manier te trainen en te spelen en geestelijk door ze uitdagingen te geven waar zij door geprikkeld worden. De mate waarin het lichaam van de speler zo’n belasting aan kan, noemt men ‘belastbaarheid’. Binnen BVV Barendrecht hebben we een medische structuur voorhanden die er voor moet zorgen dat de belastbaarheid van onze spelers zo groot mogelijk is en blijft. Deze medische structuur wordt gedragen door een samenwerkingsverband tussen BVV Barendrecht en een praktijk voor fysiotherapie.

Het is helder dat deze structuur er nog maar deels staat. Het doel is om volgend seizoen vooral de vervolgstappen te zetten met de externe partner. Deze medische structuur bestaat uit zeven onderdelen. De eerste vier zijn voor de hele jeugdafdeling; nummer 5 tot en met 7 zijn alleen voor de selectiespelers. Van deze elementen, maar ook van basiswaarden als lengte en gewicht vindt structureel vastlegging plaats.

  1. Medisch spreekuur / proces rond blessures
  2. Standaard warming-up
  3. Voeding
  4. Stabiliteit / kracht
  5. Mobiliteit
  6. Looptechniek
  7. Uithoudingsvermogen

Op de eerste vier onderwerpen worden (alle) trainers/coaches geschoold zodat zij enige basiskennis opdoen. Voor het uitvoeren van de standaard warming-up zijn ze zelf verantwoordelijk. Daarnaast worden trainers/coaches van de selectieteams actief betrokken bij de testmomenten. En worden de bevindingen van de testen met hen gedeeld. Hierdoor zijn zij in staat om gedurende de reguliere voetbalactiviteiten hier aandacht aan te besteden.

? Alles over het medisch beleid van de BVV jeugdopleiding