BVV JEUGDJOURNAAL: TECHNISCH COÖRDINATOR BREEDTESPORT NICO RIETVELD

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Deze week vertelt Nico Rietveld, technisch jeugdcoördinator voor de breedtesport, over zijn betrokkenheid bij BVV Barendrecht.

De afgelopen 22 jaar ben ik verbonden aan de BVV. Het eerste jaar als vader en toeschouwer bij mijn kinderen en daarna als trainer en leider in praktisch alle leeftijdscategorieën en later als scheidsrechter. Sinds 2013 ben ik coördinator bij de toen nog D-junioren, alwaar de spelers voor het eerst 11-tegen-11 gaan spelen. Gedurende deze tijd heb ik de interne trainingscursussen gevolgd bij Cock van Dijk en bij de KNVB de opleiding voor technisch jeugdcoördinator. Daarnaast blijkt dat ervaring en goede communicatie veel helpen bij de taken die ik nu heb. Omgaan met mensen en groepen vind ik interessant en dynamisch en in mijn beroep als Fysiotherapeut bij Fysiotherapie ’t Oude Dorp in Barendrecht heb ik daar al ruim 40 jaar mee van doen.

Dit seizoen ben ik betrokken bij de begeleiding van 10 teams, te weten O15-3 , 4 ,5 en 6 ,O14-2 en 3 en O13-4,5,6 en 7. Het streven is zoals elk jaar plezier beleven aan de voetbalsport, voor zowel de spelers als de trainers en leiders, en daarbij iedereen te stimuleren het maximum uit zichzelf te halen.

We moeten zuinig zijn op onze vrijwilligers die trainer en leider willen zijn ,want de ervaring van de afgelopen jaren leert dat sommige spelers het plezier van trainers kunnen beïnvloeden. Dat kan voor trainers behoorlijk afnemen door storend gedrag op de trainingen, gebrek aan inzet, niet de wil hebben om zich te willen verbeteren, of niets aannemen en wel zelf het meest aan het woord zijn. Dit zijn gelukkig maar enkele spelers, maar die slurpen vaak 90% van de energie en aandacht van de trainers op en dit gaat natuurlijk ten koste van de goedwillende spelers en van het humeur en de zin in training geven van de trainers. We zullen dit aspect zo snel mogelijk in de kiem smoren door spelers hierop aan te spreken en hun ouders hierover in te lichten en eventueel sancties op te leggen.

Nu we een mooi team begeleiders bij elkaar hebben, met alle teams minimaal 2 leiders, en wanneer iedereen regelmatig komt ook genoeg trainers, voorzie ik een mooi seizoen. Dit is al tot uiting gekomen tijdens de eerste bekerronde, waarbij er 5 van de 10 teams [O15-3 ,4 en 5 en O13 5 en 6] doorgaan naar de tweede ronde die waarschijnlijk in november gespeeld zal worden. Dit middels wedstrijden, waarbij de winnaar weer doorgaat naar de volgende ronde. Een eervolle vermelding wil ik team O14-2 geven dat als tweede klasse team in een poule met alleen eerste klasse teams gedeeld eerste is geworden, maar op doelsaldo van slechts één doelpunt niet doorgaat.

Kortom, ik zie in alle teams plezier en al vooruitgang en hoop dat we een sneeuwbaleffect kunnen gaan creëren van positiviteit waarin iedereen meegaat: spelers, begeleiding en ouders. Samen zijn we de BVV!