BVV JEUGDJOURNAAL: TRAINER CARLO MAAT OVER JO13-SELECTIE

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Vandaag vertelt hoofdtrainer Carlo Maat over de JO13-selectie van BVV Barendrecht.

Mijn naam is Carlo Maat (29 jaar) en ik ben dit seizoen de hoofdtrainer van de O13-selectie. Dit is mijn derde seizoen als trainer van de O13-1. Hiervoor was ik vier seizoenen hoofdtrainer van de O11-selectie. Voordat ik jeugdtrainer werd ben ik drie seizoenen assistent-trainer geweest bij het toenmalige derde elftal o.l.v. Leen Vos.

Zelf voetbal ik in het huidige tweede elftal, wat door het nieuwe O23-elftal eigenlijk het derde elftal van de BVV is. Hier speel ik met veel plezier met vrienden en bekenden uit de jeugdopleiding. Het combineren van het tweede elftal en de O13-selectie valt op zaterdag niet altijd mee, maar ik probeer van iedere minuut te genieten.

JO13
De JO13-selectie bestaat dit seizoen uit drie teams; JO13-1, JO13-2 en JO13-3. De 13-1 en 13-2 bestaan uit tweedejaars spelers, terwijl de 13-3 uit eerstejaars (dus O12-spelers) bestaat. De groep traint samen en is erg hecht. Dit seizoen hebben wij ook een erg talentvolle groep die op een zeer hoog niveau acteert. De 13-1 acteert in de hoogste amateurdivisie 1, terwijl de 13-2 en 13-3 in de top van de hoofdklasse meedraaien. Van de tweedejaars groep zijn inmiddels acht spelers uitgenodigd voor KNVB-activiteiten, terwijl dit voor de eerstejaars groep binnenkort zal volgen. Kortom, genoeg talent aanwezig!

Onze doelstelling is om voor de spelers een leerklimaat te creëren waarbij ieder individu zich maximaal kan ontwikkelen. Op zaterdag spelen wij graag op het hoogste niveau onder de hoogst mogelijk weerstand, om zo een maximale uitdaging te creëren voor de spelers. Ik vind het een mooie uitdaging om de spelers elke week weer opnieuw te prikkelen om als team én als individu het maximale eruit te halen, ongeacht de tegenstander. Voor mij is het belangrijk dat de spelers de teamafspraken begrijpen en respecteren, maar binnen deze kaders geef ik de spelers veel ruimte om op hun eigen manier creatief en zichzelf te zijn. Ik vind het tevens mooi om te zien hoe ‘voetbal-slim’ sommige spelers op deze leeftijd al zijn. Daar kunnen sommige voetbalmaatjes uit het tweede nog een lesje van leren…

Doordeweeks traint de O13-selectie driemaal op een hoog en intensief niveau. Ik werk nauw samen met Raymond ter Borg, Kenchi Orcadio, Jesse Huyser, Sjoerd & Mees van Doren en mijn vader Martin Maat. Inmiddels zijn ook Chris Bellassai (O19-selectie) en Jamie de Ridder (017-selectie) als beginnend trainers hieraan toegevoegd. Kwalitatief is dit een enorm sterke staf waar ik met veel plezier mee samenwerk. We zijn allen vrij uniek en vullen elkaar daardoor erg goed aan. De spelers krijgen van iedere trainer iets unieks mee. Het is voor mij een mooie uitdaging om met deze staf elke training een optimaal leerklimaat te creëren. Wij trainen tweemaal per week gemixt in ‘parcours-training’ en eenmaal per week in teams. Tijdens de gemixte parcours-trainingen staan de individuele aspecten centraal. Kleine partijtjes, techniek, pass- & trap, kleine positiespelletjes. Kortom, veel balcontacten en veel herhalingen op hoge intensiteit. Op donderdag trainen wij richting de wedstrijd van zaterdag in teams en pakken wij het tactische aspect erbij. Afgelopen zaterdag scoorde O13-1 een doelpunt uit een corner die op de training van donderdag was ‘ingestudeerd’ door één van de trainers. Dat soort momenten van herkenning en resultaat zijn als trainer mooi om te zien.

Ondanks de corona-maatregelen en beperkingen beleven wij voorlopig een super mooi voetbalseizoen en heb ik er alle vertrouwen in dat wij deze lijn door gaan trekken!