DIJKGRAAF EN VUGTS: VAN EXCELSIOR NAAR BARENDRECHT

Met aanvaller Brent Vugts en verdediger Sven Dijkgraaf haalt BVV Barendrecht dit seizoen de topscorer en de aanvoerder van Jong Excelsior in huis. De twee jonge voetballers kwamen net tekort voor het profvoetbal, maar zijn gretig om zich te bewijzen in het regionale amateurvoetbal. Een voorpublicatie uit de presentatiegids 2023/2024. 

“We doen altijd alles samen”, vertelt Sven Dijkgraaf grappend als het interview begint. “We speelden lang in dezelfde elftallen bij Excelsior, stappen nu over naar dezelfde club en we hadden vorig jaar ook nog dezelfde zaakwaarnemer.” Brent Vugts lacht: “En nu dus ook samen dit interview. We vullen elkaar blijkbaar goed aan.”

Geheel toevallig is het dus niet dat de twee jonge voetballers gezamenlijk de stap naar sportpark De Bongerd maken. “Al had ik mijn keuze wel al eerder gemaakt, hoor”, zegt Dijkgraaf. “Brent hoopte nog op het betaalde voetbal en heeft wat langer gewacht. Ik heb wel een paar keer tegen hem gezegd: hak de knoop nou door. Barendrecht is een mooie club, dus ik ben blij dat we hier samen gaan spelen.”

Sven Dijkgraaf.

Debuut bij Excelsior
Brent Vugts mocht een aantal keer ruiken aan het betaalde voetbal. De Maasdammer zat zes keer op de bank bij het elftal van Marinus Dijkhuizen. Vijf keer in de Keuken Kampioen Divisie en één keer in de Eredivisie. Uiteindelijk mocht hij in 2021 zes minuten als buitenspeler meespelen tegen FC Volendam, maar daar bleef het bij. Een echte kans kreeg hij het afgelopen seizoen niet meer.

“Daar baalde ik wel behoorlijk van”, zegt Vugts eerlijk. “Ik was vorig jaar topscorer bij Jong Excelsior, terwijl het eerste elftal juist heel moeilijk scoorde. Natuurlijk hoop je dan op een kans. Trainer Marinus Dijkhuizen heeft me in een persoonlijk gesprek verteld dat hij vindt dat ik fysiek tekort kom voor het Eredivisie-niveau. Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens. Maar toen werd wel duidelijk dat ik geen contract zou krijgen.”

Met zijn zaakwaarnemer onderzocht hij nog de mogelijkheden om aan te sluiten bij een andere profclub. “Ik zag het niet zo zitten om voor een onkostenvergoeding aan te sluiten bij een jong-elftal. Dus uiteindelijk ben ik toch gaan nadenken over het amateurvoetbal. ASWH had interesse, IJsselmeervogels informeerde. Maar uiteindelijk had ik het beste gevoel bij Barendrecht. Ik ben hier echt gehaald om te gaan spelen.”

Meetrainen met de profs
Sven Dijkgraaf maakte de keuze voor de amateurs al iets eerder. Ook de Rotterdammer kreeg bij Excelsior te horen dat hij fysiek tekort komt. “Ik ben voor een centrale verdediger vrij klein, dus dan moet je wel exceptioneel goed zijn. Ik heb af en toe mee mogen trainen met het eerste, maar verder ben ik niet gekomen. Dan is het wel logisch om verder te kijken bij de amateurs. Ik werk als freelancer in de logistieke sector, dus dat is goed te combineren met het voetbal.”

Hoe kwamen de spelers uiteindelijk bij BVV Barendrecht terecht? Dijkgraaf vertelt: “We speelden vorig jaar samen met de zoon van assistent-trainer Harold van der Ent. Hij heeft ons dus veel in actie gezien en heeft ons aanbevolen. Uiteindelijk heeft Gert van der Wal (bestuurslid voetbaltechnische zaken, red.) contact met ons opgenomen en zijn visie gedeeld. Dat was bij mij een heel goed gesprek, dat mij vertrouwen gaf.”

Vugts vult aan: “We hebben begrepen dat Barendrecht echt wil verjongen. Vorig seizoen stond er een wat oudere groep op het veld, waarvan een deel is vertrokken. Dat betekent dat het voor dit seizoen helemaal open ligt.” Volgens Dijkgraaf kan het een interessante dynamiek op het veld opleveren. “We zijn geen haantjes, maar we gaan wel vol voor een basisplaats. En als we een andere visie hebben, zullen we ons wel laten horen.”

Ambities
Inmiddels trainen de beide heren vanaf juli mee op de Barendrechtse velden. Over zijn eerste indruk vertelt Sven Dijkgraaf: “Je merkt dat wij een wat hogere handelingssnelheid hebben dan de meeste spelers hier, maar het voetbal is natuurlijk ook veel fysieker. Het is dus aan ons om die handelingssnelheid vast te houden en niet mee te gaan in het fysieke voetbal.”

En wat vindt Brent Vugts? “Het is met zo’n nieuwe groep natuurlijk altijd een beetje wennen, maar de oudere spelers helpen ons wel goed op weg. Er lopen ook echt wel hele goede voetballers hier rond. Ik ga zelf in ieder geval uit van een basisplaats. Het liefst als linksbuiten, maar ik kan op alle aanvallende posities wel spelen. En als ik hier top presteer, gaat de deur naar het betaalde voetbal misschien wel weer voor me open. Dat blijft een ambitie.”

Brent Vugts scoorde de winnende treffer voor Barendrecht in het bekerduel met Genemuiden.