Hoofd Jeugdopleiding

De informatie op deze pagina is onderdeel van het jeugdbeleidsplan van BVV Barendrecht. In dit deel stelt het Hoofd Jeugdopleiding zich aan u voor.

Even voorstellen

Laat ik mijzelf eerst even voorstellen: mijn naam is Arno Kooij. Ik ben 54 jaar en getrouwd. Wij wonen in Berkel en Rodenrijs met de kinderen van mijn vrouw, een dochter van 20 en een zoon van 16. Ik heb zelf nog 2 dochters van 23 uit een eerder huwelijk. In het dagelijks leven werk ik bij de douane in Rotterdam. Mijn hobby is fietsen, ik mag graag wat langere tochten maken. Zo ben ik 2 jaar geleden naar Rome gefietst.

Ik heb zelf altijd gevoetbald (eerst een weinig talentvolle naar zeer hardwerkende verdediger.. en later keeper) bij OSV Oud-Beijerland. Maar op mijn 22e jaar moest ik al stoppen vanwege een zware knieblessure. Al snel ben ik jeugdtrainer geworden bij dezelfde vereniging; ik heb daar achtereenvolgens de D1, C1 en A1 getraind en in de laatste 4 jaar was ik ook Hoofd Jeugdopleiding (HJO). Totaal negen jaar. Daarna heb ik ook nog een jaar het tweede getraind en was ik assistent-trainer bij het eerste. Ik had inmiddels mijn trainersdiploma’s gehaald en daarna ben ik zeven jaar lang hoofdtrainer geweest bij drie verschillende verenigingen in de Hoekse Waard.

Gedurende die jaren werkte ik ook parttime bij de KNVB. Eerst 5 jaar als trainer/coach bij het Jeugdplan Nederland, waar ik de grootste talenten uit de regio een jaar lang mocht begeleiden in wedstrijden en trainingen. En ik heb ook nog 5 jaar gewerkt als docent van diverse opleidingen voor jeugdtrainer.

Voor twee jaar ben ik even uit de voetbal gestapt om een Master Bestuurskunde te doen. Na die twee jaar ben ik aan de slag gegaan als HJO bij vv SHO. Dat heb ik 3 jaar gedaan, maar vanwege de verhuizing naar Berkel was dat, helaas, niet meer aan te rijden. Al heel snel kwam ik in contact met vv TOGB en daar heb ik 7 jaar als HJO gewerkt. Dat waren hele mooie jaren. En vervolgens heb ik twee jaar bij Zwaluwen Vlaardingen gewerkt.

Arno Kooij

Wat is een HJO…?

Wat is dat eigenlijk, een Hoofd Jeugdopleiding? Mijn verantwoordelijkheid is dat ik de ambitie van de vereniging met de jeugdopleiding, zoals verwoord in het jeugdplan, probeer waar te maken. Ik bemoei mij vooral met de selectieteams, maar sta ook klaar om de staf van de niet-selectieteams te helpen het niveau omhoog te krijgen. Hiertoe heb ik een aanpak geschreven en ik probeer nu de jeugdopleiding langs die lijnen te verbeteren.
BVV Barendrecht heeft zo’n 100 teams en ruim 200 jeugdtrainers. Deze trainers worden op technisch gebied aangestuurd door een (technisch) jeugdcoördinator. Deze technisch jeugdcoördinatoren hebben een of meerdere groepen onder hun hoede. Mijn taak is dan weer om deze jeugdcoördinatoren aan te sturen en te ondersteunen, zodat zij optimaal hun werk kunnen doen. Om dit goed te kunnen doen, ben ik bij zoveel mogelijk activiteiten van de groepen. U zult mij dus zien bij veel verschillende leeftijdsgroepen.

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de implementatie van het beleidsplan en de realisatie van het jaarplan. Ik leg hiervoor verantwoording af aan het hoofdbestuur.