VOORMALIG BVV-JEUGDTALENT JEMUEL ERAT DROOMT VAN SPELEN IN DE KUIP

Komend seizoen gaat Jemuel Erat alweer zijn zesde seizoen in het rood-wit van Feyenoord spelen. De centrale verdediger liet in de jongste jeugd van BVV Barendrecht al snel zijn enorme talent zien aan menig voetballiefhebber langs de lijn. Jemuel is een echte rots in de branding met zijn atletische vermogen en beschikt ook over enorm veel voetballende kwaliteiten als verdediger. Feyenoord was al snel overtuigd en haalde hem binnen. Jemuel heeft inmiddels al vijf seizoenen op het hoogste jeugdniveau van Nederland gespeeld en begint langzaam te dromen van zijn grote doel; het spelen in de Kuip. BVV Barendrecht is trots op de prestaties van Jemuel en stelde hem enkele vragen over zijn ervaring.

Hoi Jemuel, hoe gaat het? Al aan het genieten van je vakantie?
Goed, ik ben dit jaar jammer genoeg niet op vakantie geweest, maar ik heb vooral veel getraind deze zomer om zo fit en goed mogelijk het nieuwe seizoen te beginnen.

Hoe is het afgelopen seizoen bij Feyenoord gegaan? Heb je nog veel wedstrijden kunnen spelen ondanks de Corona-maatregelen?
Vorig seizoen bij Feyenoord was eigenlijk mijn minste van de vijf seizoenen dat ik nu bij deze club speel, omdat ik aan het begin van 2020 geblesseerd ben geraakt aan mijn knie toen ik een bal blokte op de training. Eerst voelde ik niets, pas de volgende dag begon ik last te krijgen. De pijn werd per week wel iets minder dus de fysio’s en ik dachten dat het niets ergs was, maar de pijn ging nooit helemaal weg. Mijn vader en ik gingen dus het Erasmus ziekenhuis voor een MRI-scan, die slecht nieuws bracht. Uit de scan bleek dat er een stukje botweefsel dat onderin mijn knie hoort was afgebroken en ergens bovenin mijn knie was gaan zwerven, wat zorgde voor de pijn. Hierdoor moest ik ook geopereerd worden waarbij ze het stukje botweefsel hebben teruggeplaatst en vast hebben gemaakt met kleine schroefjes. Deze schroefjes moesten 6 weken blijven zitten en er moest gips over mijn gehele linkerbeen. Na de 6 weken moest ik weer geopereerd worden, waarbij de schroefjes eruit ging. Ze konden bij die operatie ook zien dat het botweefsel weer mooi aangehecht was. Na deze operatie mocht het gips eraf en moest ik beginnen met revalideren, waarbij ik in de zomer van 2020 drie keer per week naar de fysio moest. Maar door vele pijntjes duurde het toch nog tot april 2021 voordat ik weer een oefenwedstrijd mocht spelen. Dus vorig seizoen kon ik heel weinig spelen, waarbij de  coronaperiode wat dat betreft het enige pluspuntje was. Daardoor heb ik geen toernooien of de gehele competitie gemist.

Welke positie(s) heb je gespeeld? En wat voor rol kreeg je bij die posities?
Ik speel het meest linker of rechter centrale verdediger bij Feyenoord, maar soms ook op linksback. Mijn rol in het veld is vooral het spel verdelen, spelers neerzetten en natuurlijk ervoor zorgen dat we zo min mogelijk/geen tegendoelpunten tegen krijgen.

Wat zijn je sterkste punten in het veld?
Mijn sterke punten zijn inzicht, indribbelen, één-tegen-één verdedigen, en ik heb een goede pass.

Wie is je grote voorbeeld in het profvoetbal en waarom?
Op dit moment is Virgil van Dijk mijn grote voorbeeld, omdat hij heel veel rust in het veld brengt. Hij kan goed een team leiden hij heeft een hele goede pass/trap en hij kan uiteraard geweldig verdedigen.

Uiteraard is het je voetbaldroom om profvoetballer te worden, maar voor welke clubs in zowel het binnen- als buitenland zou je graag willen spelen?
In Nederland is er geen andere club waar ik liever wil spelen dan bij Feyenoord. Ik hoop natuurlijk om hier in het eerste elftal te komen en daar een toegevoegde waarde te zijn. In het buitenland is Barcelona altijd al mijn droomclub geweest. Ik vind het voetbal dat ze daar spelen heel mooi en ze hebben ook gewoon een prachtige geschiedenis.

Heb je al in de Kuip mogen voetballen?
Ik heb 3 keer in de Kuip gevoetbald, twee toernooien en een training. De twee toernooien waren allebei met BVV Barendrecht, allebei ook in de F1. Het eerste toernooi was met een team hoger van BVV want ik hoorde zelf eigenlijk nog in de F3/eerstejaars F, maar ik was doorgeschoven naar de F1/tweedejaars F. Voor mij was dat toen natuurlijk heel mooi, maar als ik eerlijk ben weet ik niet meer precies hoeveelste we toen waren geworden. De tweede keer weet ik nog wel allemaal, dat was gewoon met mijn eigen leeftijdgenoten in het team met de eerder geïnterviewde Divano. We waren toen vierde geworden we hadden in de halve finale op penalty’s verloren van Feyenoord. Dat was ook één van mijn laatste toernooi met BVV Barendrecht, omdat ik het seizoen daarna naar Feyenoord ging. Aan het einde van vorig seizoen hadden we een training in de Kuip als afsluiting van het seizoen. Alle drie de keren dat ik in de Kuip heb gespeeld bleef het elke keer toch wel heel speciaal om daar te mogen voetballen.

Heb je nog contact met (oud-)spelers of trainers van Barendrecht en zo ja met wie?
Mijn oud trainer van de F1 Stefan Janssen stuurt me soms nog een mooi berichtje, en ik heb nog veel contact met Floris de Keizer, want ik heb vanaf 2015 tot 2021 bij hem in het team gezeten. Hij is ook net als Divano en ik in 2016 naar Feyenoord gekomen. Jammer genoeg zit hij dit seizoen niet meer bij mij in het team, maar hij gaat terug naar BVV Barendrecht.

Hoe gaat het op school? Heb je het naar je zin en is het te combineren met het voetbal?
Ik zit op Thorbecke Prinsenlaan en ik ga dit jaar naar havo 3. Het leuke aan deze school is dat ik met al mijn teamgenoten die havo doen in de klas kom. Dat zijn er best veel. Ook zit ik in het zelfde gebouw als met alle Feyenoord spelers die mavo, havo of vwo doen, dus je kent bijna iedereen om je heen. Deze school is ook speciaal gemaakt voor topsporters, zodat je bijna niets mist door trainingen en het ook best goed te combineren is. Er zitten ook heel veel spelers van de Excelsior-jeugd op mijn school.

Wat is je doel voor komend seizoen?
Mijn doel voor volgend seizoen is om zo veel mogelijk te spelen, hoog te eindigen in de competitie, mezelf veel technisch en fysiek te ontwikkelen en om zoveel mogelijk met/tegen hogere teams te spelen.

BVV Barendrecht is enorm trots op de prestaties van Jemuel en wenst hem alle succes toe bij het behalen van zijn doelstelling voor komend seizoen. Wij hopen dat Jemuel ooit zijn kunsten mag gaan vertonen in de Kuip en wellicht in het Camp Nou van Barcelona. Mocht Jemuel daarna nog meer ambitie hebben, dan is hij van harte welkom op sportpark de Bongerd. Jemuel, geniet van je avontuur bij Feyenoord en blijf je dromen najagen!