BARENDRECHT: BEKERBLAMAGE IN DE BETUWE

Het toernooi om de ‘grote’ KNVB-beker heeft voor Barendrecht dit seizoen wel heel kort geduurd. De rood-witten verloren zaterdag in Opheusden, in de Betuwe, met 2-1 van zaterdaghoofdklasser DFS. De ploeg van trainer Albert van der Dussen stond vlak voor tijd nog met 1-0 voor, maar in de extra tijd en de verlenging ging het toch nog mis. Barendrecht loopt zo in ieder geval wat startgeld mis voor deelname.

DFS-Barendrecht was een duel in de tweede kwalificatieronde voor de grote KNVB-beker, waarin Barendrecht eerder onder meer FC Groningen, Excelsior en Go Ahead Eagles op bezoek had. Dat zit er dit jaar niet meer in. Na een wisselend verlopen voorbereiding, met een gelijkspel tegen Fortuna Sittard maar ook nederlagen tegen Zwaluwen Vlaardingen en Capelle, struikelde Barendrecht zaterdag over DFS dat bij Smitshoek in de afdeling speelt.

Van der Dussen moest het voorin stellen zonder Daniel Esajas, Chris Dabaghian en de langer afwezige Ramy Salem. Bij DFS een bekende naam in de opstelling: oud-prof Lorenzo Davids, de neef van voormalig international Edgar. Hij speelde eerder bij NEC.

Aanvaller Bas Mourits kreeg in de beginfase twee kansen, maar slaagde er niet in doelman Jaap Omvlee te passeren. DFS had vlak voor rust een mogelijkheid uit een hoekschop, maar Rick van Walsem knikte net over het doel van Nick van der Ploeg. Barendrecht was de betere ploeg, maar verzuimde het overwicht uit te drukken in treffers.

Na de onderbreking was het snel raak. Bas Mourits prikte de bal nu wel binnen na een aanval over links, 0-1. Ook Yorik van Deelen kreeg een goede kans, maar zijn inzet ging naast. In de slotfase, toen DFS wat meer aandrong, had Danny Monster het duel kunnen beslissen, maar hij miste. In de extra tijd kwam de thuisploeg dan toch nog langszij. Noe Bokila liet een boogbal los die over Van der Ploeg tegen de touwen ging, 1-1.

Even was er onduidelijkheid over het vervolg. Het werden niet direct strafschoppen, maar eerst twee keer een kwartier verlengen. En in de extra tijd sloeg DFS opnieuw toe. Nu was het Alex Scheffer die raak prikte, 2-1.

Barendrecht had nog een kwartier, raakte daarin nog wel paal en lat, maar maakte verder niets meer klaar. Ook niet toen DFS met tien man verder moest na een rode kaart (twee keer geel) voor Marc Harlaux. De rood/witten dropen af in de Betuwe na een beschamende bekernederlaag. DFS kan zich opmaken voor de eerste bekerronde, een historisch hoogtepunt voor de hoofdklasser.

Delano a Cohen passeert tegenstander en brengt Bas Mourits in scoringspositie.
Rowendley Martijn in duel.
Donny Navajas Sanches speelt Bas Mourits aan die vervolgens 0-1 scoort.
Bas Mourits wordt gevloerd in het strafschopgebied, geen strafschop besliste scheidsrechter Thijs.
Elson Almeida schermt de bal af.
Max van Dijk grijpt koppend in.
Yorik van Deelen zet voor en houdt druk op de DFS verdediging.
De laat in verlenging ingezette Ali Khaldi gaat vol de strijd aan om de gelijkmaker te forceren.

DFS-Barendrecht 2-1 (0-0), na verlenging
47. 0-1 Mourits, 90+3 1-1 Bokali, 106. 2-1 Scheffer.
Scheidsrechter: E. Thijs, rode kaart: Harlaux (DFS), gele kaarten: Almeida, Bakour, Samsey en Navajas Sanchez (Barendrecht).
Opstelling Barendrecht: Van der Ploeg; Samsey, Aarts, Van Dijk, Van Deelen; Navajas Sanches (114. Oulad Ali), A Cohen, Monster (106. Khaldi), Almeida (76. Dorst), Mourits en Martijn (76. Bakour).

Spakenburg
Komende zaterdag begint de competitie in de Tweede Divisie. Barendrecht treft in en tegen Spakenburg de ploeg die vorig jaar onder trainer John de Wolf promoveerde. Spakenburg bekert wel door, de blauwen wonnen zaterdag met 4-1 van Wittenhorst. Jasper Waalkens scoorde drie keer. Op sportpark De Westmaat wordt zaterdag om 15.30 uur afgetrapt. De week daarna – zaterdag 1 september – is het Barendrecht-Koninklijke HFC, aanvang 14.30 uur.