BVV JEUGDJOURNAAL: BREEDTESPORT COÖRDINATOR CLEMENS BRAND STELT ZICH VOOR

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Vandaag stelt Clemens Brand, coördinator breedtesport voor de JO11-groep, zich voor.

Als kleine jongen, niet geboren maar wel getogen in Barendrecht, begon ik zelf als 7-jarige met voetballen bij BVV Barendrecht. Rob Theuns en Daan den Bleijker waren mijn eerste jeugdtrainers, Jan Vermeulen en Jan-Kees den Otter waren mijn eerste leiders in de toenmalige F1 waarin o.a. Johan Kooijman (zoon van clubicoon Jan Kooijman) onderdeel was van dit fantastische team.

Na meerdere jaren in de selectie te hebben gevoetbald werd ik door groeispurten gedwongen (tijdelijk) te stoppen met voetballen. Bij de senioren heb ik, uiteraard bij de BVV, het voetballen weer opgepakt en veel plezier gehad in vriendenteams. Tevens heb ik in die periode onderdeel uitgemaakt van de sponsorcommissie. In deze commissie was ik o.a. verantwoordelijk voor de sponsorkleding van de gehele jeugdafdeling. Dit kon ik goed coördineren en regelde ik in de toenmalige sportwinkel van Marcel Moerkerken, heden het gezicht van de hoofdsponsor van onze gehele jeugdafdeling; BMW- en MINI-dealer Dubbelsteyn | De Fonkert.

Begin jaren tweeduizend heb ik op de accommodatie van de BVV mijn KNVB-diploma’s; Jeugd Voetbal Spelleider en Jeugdvoetbaltrainer gehaald. Vanaf het seizoen 1999-2000 ben ik gestart als leider van een jeugdteam uit de breedtesport, toentertijd E13. Na E13 heb ik tevens de E5, F1 en E3 gecoacht. Tevens gaf ik trainingen aan de lagere C-teams waardoor ik zowel als speler en trainer de selectie heb meegemaakt, maar mij ook als vrijwilliger heb ingezet bij de breedtesport. Hierdoor weet ik goed wat er nodig is om in de selectie te komen en te spelen, maar ook hoe leuk het is om in de breedtesport actief te zijn.

Sinds het seizoen 2018-2019 ben ik weer actief als vrijwilliger bij de BVV omdat mijn zoon Kevin, n.a. v. onze verhuizing vanuit Carnisselande terug naar oud Barendrecht, de overstap heeft gemaakt van Smitshoek naar de club van mijn roots. Bij de Mini F en JO8 van Smitshoek was ik al actief als leider en trainer, bij de BVV ben ik zowel in de JO9 als JO10 verder gegaan als vrijwillig leider en trainer. Vorig seizoen heb ik ook de rol van coördinator breedtesport op mij genomen en sinds dit seizoen heb ik een klein stapje terug kunnen doen door mij te focussen als coördinator, omdat ik de rol als leider heb kunnen overdragen aan een andere betrokken ouder.

Als geen ander weet ik dat een club als BVV Barendrecht draait om en op vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen voetbalvereniging en geen voetbal! Voor de selectie willen ouders zich vaak inzetten zolang hun kind daarin ingedeeld is, terwijl de animo en betrokkenheid niet bij iedereen zo hoog is in de breedtesport. Gelukkig heb ik in bijna anderhalf jaar tijd een geweldig team van leiders en trainers kunnen samenstellen, deze vrijwilligers maken de club en zij zorgen iedere training en wedstrijd weer dat ook de kinderen van de breedtesport zich in een veilige omgeving voelen en met plezier kunnen trainen en spelen. Als coördinator probeer ik hier zo goed als mogelijk de juiste sturing aan te geven.