BVV JEUGDJOURNAAL: HOOFDTRAINER GLODI KUBA OVER JO9-SELECTIE

In het BVV Jeugdjournaal geven trainers, coaches en bestuurders van de jeugdopleiding van de club meer informatie geven over het reilen en zeilen van de ruim 70 (!) jeugdteams van de club. Deze week aandacht voor de onderbouw, waarin trainer Glodi Kuba van de JO9-selectie vertelt over zijn leergierige spelersgroep.

Mijn naam is Glodi Kuba (22). Dit is mijn tweede seizoen bij BVV Barendrecht, beide als hoofdtrainer van de O9 selectie. Dit doe ik samen met een hele sterke staf aan hulptrainers, o.a. Laurens van der Heijden, David Almeida, Hans Aandeweg, Emin Kusadasi, Olaf Sap en Marco Hameete. De grootte van de trainersstaf zorgt voor een goede ontwikkeling van het individu. Dit is dus echt een kracht.

Vroeger ben ik altijd al fanatiek geweest met voetbal. Het enige was dat m‘n hele omgeving op voetbal zat, behalve ik. Op mijn 13e maakte ik de switch van thaiboksen naar veldvoetbal. Van Overmaas naar Bolnes, naar ASWH. Bij de laatste club heb ik tot mijn 18e nog gespeeld en het geluk gehad veel te hebben geleerd van m’n trainer destijds. Hierna ben ik naar België verhuisd voor ongeveer 2 jaar. Bij ASWH maakte ik m’n eerste stappen als trainer door als stagiair te assisteren bij de E3. In België ben ik aan de slag gegaan bij de Godson Sport Academy, waar ik uiteindelijk hoofdtrainer werd. Hier gaf ik dan groepstrainingen, maar vooral 1-op-1, duo en kwartet. Ik vind het belangrijk dat elke speler genoeg aandacht krijgt, en dat heb je met kleinere groepjes erg goed. Hierbuiten ben ik ook aan de slag gegaan bij FCV Dender als trainer. Eerst bij de U7, en later gecombineerd met de U10. Eind 2018 ben ik teruggekomen naar Nederland, en ben ik na een goed gesprek met Arno Kooij en Arie Wesdijk begonnen als trainer in de onderbouw.

Plezier en aandacht voor de ontwikkeling van het individu is belangrijk. De jongens bij de JO9 selectie zijn 7-9 jaar, en dit is het tweede jaar dat ze 6-tegen-6 voetballen. Het is echt een hele leuke en sterke groep jongens. In deze leeftijdsgroep is plezier erg belangrijk, en gaat het vooral om het “comfortabel worden aan de bal”. Hierbij kan je denken aan het geven van een pass op het juiste been, dribbelen en drijven, aanname in de juiste richting. Hierbij komt dan ook het kijkgedrag (inzicht). Een speler moet het vertrouwen hebben dat hij zich kan richten op het het bewust worden van zijn omgeving, omdat zijn aanname altijd zo goed is dat hij de bal afschermt, of zelfs vooruit kan spelen. Dit begint allemaal bij het gevoel dat ze de controle hebben over de bal. Dat ze langs links en rechts kunnen passeren etc. Als een speler over deze vaardigheden beschikt, dan kun je het hebben over de keuzes die hij maakt. Dit doen wij in kleinere groepen van 6 zodat de speler de bal véél vaker raakt dan met 8 spelers per groep, maar ook omdat er meer ruimte is voor individuele coaching.

Kinderen op deze leeftijd zijn erg leergierig, waardoor ze dingen snel oppikken. De oefenvormen moet je dan zo inrichten dat het kijkgedrag en de techniek tegelijkertijd getraind worden. Dit doen we door leuke oefenvormen, of juist spelletjes. Zeker bij deze leeftijdsgroep is dat belangrijk, omdat je met vooral voorkauwen (expliciete coaching) de speler een leermoment afneemt. Naar mijn mening is het een stuk leerzamer als ze het ervaren… je wilt de speler juist op deze leeftijd tot denken zetten.

Als trainer en speler ben ik zelf altijd erg enthousiast, en dit probeer ik altijd over te brengen naar de spelers. Het voetballen moet eerst het feestje zijn dat ze nooit willen missen, en ook nog eens de lekkerste hapjes krijgen, ontwikkeling. Het tweede blok is weer begonnen, zonder wedstrijden, maar dan toch met een andere creatieve invulling. Ik heb er erg veel vertrouwen in dat we er ondanks alle corona-maatregelen nog steeds een leuk jaar van zullen maken!