OPTIMAAL TALENT PAKT MÉT BAS HOKKE GELIJKNAMIGE 35+ SUPERCUP

Woensdag 14 september, een primeur bij de BVV 35+: de Bas Hokke Supercup werd gespeeld. Team Optimaal Talent wist deze nieuwe cup in de wacht te slepen. Dat gebeurde na een doelpuntrijke finale en een opvallende penaltyserie na een 5-5 stand na verlenging. De beslissende penalty werd namelijk genomen door niemand minder dan de levende 35+ legende Bas Hokke. De wellicht beste amateurvoetballer bij de BVV aller tijden. Het werd in meerdere opzichten een historische avond.

Deze Supercup had een extra bijzonder tintje aangezien niemand minder dan Bas Hokke zelf de naamgever is van deze, in dit seizoen in het leven geroepen, nieuwe Barendrechtse ‘Johan Cruijff Schaal’. En Bas nam ook nog eens als speciale gastspeler op deze avond definitief afscheid na 60 jaar voetbal. Hij reikte zelf de eervolle hoofdprijs uit.

Optimaal Talent, de kampioen van de complete zaterdag- en woensdag A-poule, nam het op 14 september op tegen team Verkeersschool De Zwaan, dat dit voorjaar kampioen werd van de B-poule. Het bleek een sterk en verrassend team dat in de finale steeds op voorsprong kwam. Een belangrijk aandeel in het scoreverloop bij Optimaal Talent hadden uitgerekend Viktor Steijger – 4 goals en een assist – en Jeroen van Weijen, die in de dying seconds van de verlenging nog de 5-5 binnen schoot. Uitgerekend zij, de kersverse 35+ coördinatoren die het stokje  overnamen van de zeer gewaardeerde Marcel Louter. Marcel nam maar liefst 8 jaar de complete organisatie voor zijn rekening.

Viktor en Jeroen, twee gepassioneerde voetballers, zijn na de zomer als duo begonnen in hun nieuwe rol. “Onze interne competitie is een van de grootste 35+ competities van Nederland met bijna 300 leden. Wij zijn samen vol energie en enthousiasme ingestapt om deze parel voor de BVV Barendrecht te koesteren, al het moois te behouden en er hier en daar wat decoraties aan toe te voegen”, aldus Jeroen. “Dit jaar zijn er naast de Bas Hokke Supercup nog meer primeurs. In december is er een heuse Wintermeister Finale, in het voorjaar organiseren we een Optimaal Talent Voetvolleytoernooi voor alle vierentwintig 35+ teams en ook een gezellige feestavond met een voetbalpubquiz, live voetbalmuziek en uitreiking van de 35+ Talent Awards”, aldus coördinator en 35+ sponsor Viktor.

“Wij zagen in Bas Hokke een clubicoon, als we als kleine ventjes langs de lijn stonden te kijken bij het 1e elftal. Hij werd niet voor niets ‘Mr. Barendrecht’ genoemd”, aldus Jeroen en Viktor. “Ik zag hem ook als mentor tijdens de vele jaren dat ik met Bas speelde in de BVV-zaalcompetitie”, vult Jeroen aan. “Ik heb de eer gehad om best lang met hem te mogen voetballen. De laatste 8 jaar in de 35+ competitie met het Veteranen 2 team. Maar ook daarvoor heel veel jaren op het grote veld in de reguliere competitie. De Bas Hokke Supercup heeft helemaal terecht zijn naam gekregen. Dat geeft denk ik perfect aan hoe velen binnen de BVV hem waarderen.” Aanvoerder Jan Kees den Otter van 35+ Veteranen 2: “Velen hebben jaren van de voetbalkunsten van Bas genoten en van dichtbij mee kunnen maken hoe goed hij eigenlijk was”.

Bas Hokke begon op 10-jarige leeftijd met voetbal in clubverband bij Feyenoord, waar hij tot zijn 19e verbleef in de jeugdopleiding. Na 4 jaar DRL speelde hij van 1974 tot 1988 bij Barendrecht en werd later als 38-jarige nog teruggehaald. Hij speelde ongeveer 500 wedstrijden in de hoofdmacht en werd twee keer kampioen. Hij was gecharmeerd van Willem van Hanegem en Wim Jansen. Hij werd geselecteerd voor de Oranje-amateurs, maar kreeg ongelukkigerwijs geen toestemming van zijn werkgever voor het vierlandentoernooi in Italië. Werd later weer geselecteerd, maar heeft toen niet gespeeld. En ook gevraagd om in Saoedi-Arabië te komen spelen, maar zag daarvan af vanwege de geboorte van zijn dochter Kim. Gelukkig kwam na al deze malheur toch nog alles goed…hij werd deze week op 70-jarige leeftijd speciaal geselecteerd als gastspeler door Optimaal Talent. Om voor het laatst op het veld te staan en de naar hem vernoemde Supercup live uit te reiken aan de winnaar. En dat nota bene als matchwinner. Wat een ontknoping. Wat een plot. Wat een symboliek!