VRIJWILLIGERS AAN HET WOORD: JAN LEMS EN RICHARD STRUYK

BVV Barendrecht kan terugvallen op honderden vrijwilligers, die zowel naast het veld als in de organisatie eraan bijdragen dat er elke week gevoetbald kan worden op sportpark De Bongerd. In de presentatiegids 2023/2024 kwamen een paar van deze vrijwilligers aan het woord. Vandaag plaatsen we het interview met Jan Lems en Richard Struyk, die hun handen wekelijks uit de mouwen steken in de werkploeg van de BVV.

Jan (79): “Ik kende BVV Barendrecht eerlijk gezegd niet eens, maar toen mijn vrouw in 2015 overleed, had ik ineens niets meer. Toen ben ik hier aan de slag gegaan. De voetbalwereld kende ik wel, ik heb jarenlang de kantine van CVV gerund. Zelf heb ik trouwens nooit gevoetbald – behalve toen ik op de vaart zat en in Guatemala tegen een ander schip speelde. Daarna heb ik altijd een eigen bedrijf in verwarming en schoorsteenvegen gehad. Ik ben op de BVV begonnen met het schoonmaken van de tribune en van het één kwam het ander. Inmiddels heb ik onder de tribune een kleine werkplaats, met m’n eigen voorraad en reserveonderdelen. Ik gooi eigenlijk nooit iets weg, je kan het zomaar weer gebruiken.”

Richard (47): “Een jaar of zes geleden ben ik bij de BVV terecht gekomen. Ik kom hier gewoon voor de mensen, er lopen veel bekenden rond. Ik werkte daarvoor in de Uitspanning, sprak veel mensen die ook bij de BVV kwamen. Op sommige zaterdagen is het flink aanpoten, maar dat hoort erbij. De horeca blijft me trekken, het hoeft van mij alleen niet meer elke dag. Alleen bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal is voor mij voldoende. In principe ben ik er alleen op zaterdag, maar als ik soms een dagje vrij heb probeer ik ook te helpen bij de werkploeg. Ik werk dan altijd graag met Jan samen.”

Jan: “Iedereen denkt dat Richard mijn zoon is… Geen idee hoe ze daar aan zijn gekomen! Waarschijnlijk omdat we inderdaad meestal samenwerken. Zo zijn we deze zomer aan de slag met alle reclameborden langs het hoofdveld. Het veld is helemaal vernieuwd, dus er is ook een nieuw hekwerk geplaatst. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet… Er moet 120 meter aan reling worden opgehangen, daar moeten de borden weer allemaal in geplaatst worden, dus daar hebben we echt wel een paar weken voor nodig.”

Richard: “De hele werkploeg bestaat misschien maar uit 10 tot 15 mensen. Sommige dingen kosten dus best wel tijd om voor elkaar te krijgen. Er zou best wat meer jeugd bij mogen, zodat we sneller dingen kunnen doen. Het is meestal geen ingewikkeld werk, je komt gewoon regelmatig een handje tekort.”

Jan: “Het is geen zwaar werk, het is goed aan te leren. Dus alsjeblieft: heb je tijd over, kom ons helpen! Het maakt niet uit hoeveel tijd, elk uurtje is meegenomen.”