KAMPIOENEN VAN BARENDRECHT 1998 WEER EVEN BIJ ELKAAR

Bijna een kwart eeuw na het kampioenschap in de hoofdklasse kwam de selectie van Barendrecht van 1998 weer eens bij elkaar. Dat gebeurde zaterdag bij het afscheid van voetbaltrainer Ronald Klinkenberg bij DCV in Krimpen aan den IJssel.

Daar namen ruim honderd vooral oud-spelers afscheid van de trainer Ronald Klinkenberg. De 64-jarige Krimpenenaar was dertig jaar lang oefenmeester bij onder meer Barendrecht. Hij is nu bestuurslid bij de Krimpense zaterdagclub. Klinkenberg was zaterdag door zijn zoons gelokt naar het terrein van DCV waar de oud-spelers zich hadden verzameld. “Ik ben sprakeloos en dat ben ik niet vaak”, sprak hij na de ontvangst. In de kantine van DCV kreeg Klinkenberg cadeaus waaronder filmpjes van de voetballers die onder hem hebben gespeeld. Daarbij ook een boodschap van Hans Kraay jr. met wie Klinkenberg in Amerika heeft gevoetbald.

Ook Barendrecht leverde een bijzondere bijdrage. Vanuit de kampioensploeg uit 1998 zagen we een filmpje met Ton Stam en Steffen van der Linden in de rol van een gedreven Klinkenberg, die in de kleedkamer nooit te beroerd was om tegen materialen te schoppen om de ploeg op scherp te krijgen.

‘De Klink’ of ook wel ‘Klinkhamer’ groeide uit tot een bekend gezicht in de regionale voetbalwereld en met werkte met succes bij DCV, Slikkerveer, Barendrecht, Capelle en Nieuwerkerk. Aan het minder succesvolle seizoen bij Kozakken Boys wordt Klinkenberg niet graag meer herinnerd.

Zijn eerste jaar bij Barendrecht boekte hij direct resultaat. De rood/witten werden in 1998 kampioen van de hoofdklasse “We waren echt een team”, blikte hij zaterdag terug. De verwachtingen waren vooraf niet hooggespannen. “Ik was nieuw, er kwamen drie jongens mee van Slikkerveer. We moesten het allemaal nog maar zien.” Langzaam groeide de teamgeest in de ploeg met ervaring en jonkies. “We hadden een smalle selectie, maar weinig blessures. Eigenlijk hadden we maar 14 man, met weinig wisselingen.” Barendrecht pakte de tweede periodetitel bij VVOG en bleef in een spannende slotfase Spakenburg en SHO voor. Op zaterdag 16 mei 1998 kon de vlag uit. Toen werd op de volle Bongerd GVVV met 3-1 geklopt, dankzij doelpunten van Ton Stam, Steffen van der Linden en Johan Fokkens. Daarmee was Barendrecht voor het eerst op het allerhoogste niveau van het zaterdagvoetbal kampioen.

In de nacompetitie om de algemene amateurtitel kenden de rood-witten een stroeve start. Na nederlagen tegen ARC en IJsselmeervogels was Barendrecht al snel uitgespeeld. Daarna werd er thuis nog wel gewonnen van ARC. Uit bij IJsselmeervogels leek Barendrecht te gaan stunten. Het was 0-1 en bij die stand was ARC kampioen. Vlak voor tijd werd het toch nog 1-1 en grepen de Vogels alsnog te titel.

Barendrecht 1998 was zaterdag in Krimpen vrijwel compleet, met topscorer Pieter Vermaas die uit Roosendaal was gekomen, het Slikkerveer-trio Ali Lesteluhu, Lars van Delzen en Johan Fokkens, Barendrechtse jongens als Steffen van der Linden en Ton Stam, die nog altijd in de 35-plus actief is, vormgever Dick Rietkerk, Marco van der Heuvel, Sander Rijsdijk, doelman Brian Notenboom, Fred Lagendijk en Peter Wickel. Verder nog Theo Speelmeijer, Robert Ouwendijk, Niels Rooders en de jonkies Dennis Reurings, Martijn Goudswaard en Alex Gouw die ook nog onder Klinkenberg speelden. Zelfs de begeleiders Wim van den Heuvel en Henk Kooiman en verzorger Ben Pot waren zaterdag in Krimpen van de partij. Alleen Frans en Marcel Brienen ontbraken.