BARENDRECHT WINT VAN GROENE STER IN SPANNENDE TITELSTRIJD

De titelstrijd in de Derde Divisie B nadert met nog drie wedstrijden op het programma een zinderende climax. Barendrecht won zaterdag in eigen huis met 3-1 van Groene Ster, concurrent SteDoCo wist nipt te winnen van TOGB (1-0). Het verschil op de ranglijst bedraagt nog maar één doelpunt in het voordeel van de ploeg uit Hoornaar.

Barendrecht-trainer Leen van Steensel kon tegen Groene Ster geen beroep doen op Joey Jongman. De routinier had tijdens de midweekse training een enkelblessure opgelopen. Danny Monster keerde wel weer terug in de basiself, nadat hij in het ongelukkig verloren duel bij Unitas twee weken geleden in de warming-up geblesseerd raakte. In de voorhoede koos Van Steensel voor Tren Drexhage, waardoor Robbert Olijfveld op de bank begon.

Het mocht duidelijk zijn dat Barendrecht zich wilde revancheren voor de zure nederlaag in Gorinchem. Dat leverde tegen Groene Ster al vroeg een voorsprong op. Een afgemeten voorzet van Brent Vugts kwam na zes minuten op het hoofd van Tren Drexhage, die de thuisploeg op voorsprong kopte (1-0). Eindelijk begon Barendrecht eens goed aan het duel.

Toch lieten de superieure Bongerdbewoners ook nu de tegenstander terug in de wedstrijd komen. Een rappe uitbraak van de Limburgse gasten kon ongehinderd worden voorgetrokken, waarna Stan Shotton met een strakke uithaal na een kwartier zomaar de gelijkmaker op de borden zette (1-1).

Barendrecht werd wakker geschud, maar was opnieuw ongelukkig in de afronding. Ook het sterke optreden van Groene Ster keeper Mark Voss stond een voorsprong van de rood/witten in de weg. Al drie minuten na de gelijkmaker onderscheidde de doelman zich door met zijn teen een haast zeker tweede treffer van Drexhage te verhinderen. Rond het halfuur kreeg Serghini alle ruimte om een voorzet van Eekman onder controle te krijgen, maar de linksbuiten schoot gehaast over de kruising. Brent Vugts had vlak voor rust eveneens een treffer op de schoen, maar de losgebroken aanvaller stuitte op keeper Voss. Verschillende corners leverden in de eerste helft ook gevaar op, maar tot een doelpunt kwam het niet.

De teleurstellende 1-1 ruststand was voor trainer Van Steensel reden voor nieuw bloed in de tweede helft. Brent Vugts en Niels Vorthoren bleven achter in de kleedkamer, Olek Mrowicki en Luc Dielhof waren hun vervangers. De nieuwe impulsen hadden ook in het tweede bedrijf direct succes: na een mooi overstapje kapte linksback Constantijn Schop zich knap vrij en haalde hij doeltreffend uit vanaf de rand van het strafschopgebied: 2-1 na vier minuten.

Barendrecht wilde meer, ook in de wetenschap dat het doelsaldo aan het einde van de competitie misschien wel eens doorslaggevende kon zijn. Het kon de rood/witten niet verweten worden dat er niet tot de laatste minuut voor de doelpunten gestreden werd, maar het rendement was beperkt. De als stormram naar voren gestuurde centrale verdediger Timo de Graaf kreeg een vrije kopkans maar stuitte op de keeper; de rebound werd door Olek Mrowicki over de kruising geschoten. Diezelfde Mrowicki kapte vlak daarna zijn directe tegenstander uit, maar zijn gekrulde schot was weer een prooi voor Groene Ster-uitblinker Voss.

Met nog eens twee wissels – Olijfveld en Van der Kreeke voor Drexhage en Serghini – bleef Barendrecht zoeken naar uitbreiding van de voorsprong. Dielhof schoot vanaf de rand van de zestien rakelings voorlangs. Een kwartier voor tijd was het toch raak: een voorzet werd door Mrowicki bij de tweede paal nog tegen de keeper aangeschoten, maar nu was de rebound wél een prooi voor Barendrecht: De Graaf kopte de 3-1 tegen de touwen.

Met nog een kwartier op de klok wilde Barendrecht de score verder opvoeren, maar in alle gretigheid ontbrak het de rood/witten aan scherpte. De Graaf had een enorme kans op een tweede treffer, maar ditmaal kopte de verdediger naast. In blessuretijd had Robbert Olijfveld de score moeten opvoeren, maar nadat zijn eerste inzet door de keeper was geblokt schoot hij voor het lege doel de rebound tegen de binnenkant van de paal.

Het bleef daardoor 3-1 voor Barendrecht tegen Groene Ster. Daarmee liepen de rood/witten één doelpunt in op titelconcurrent SteDoCo, dat met 1-0 won van TOGB. Het beloven dus nog drie razend spannende weken te worden tijdens de apotheose van de Derde Divisie B.

Barendrecht – Groene Ster 3-1 (1-1)
6. Drexhage 1-0, 15. Shotton 1-1, 49. Schop 2-1, 75. De Graaf 3-1.
Scheidsrechter: Van Veelen. Gele kaarten: Schop (Barendrecht), Middelhoven, Ghijsen (Groene Ster).
Opstelling Barendrecht: Van der Meer, Eekman, De Graaf, Monster, Schop, Bayram, Van der Stoep, Vorthoren (46. Dielhof), Vugts (46. Mrowicki), Drexhage (64. Olijfveld), Serghini (64. Van der Kreeke).
Opstelling Groene Ster: Voss, Kleijn, Rokx (22. Vonken), Breukers, Abdalla (59. Pauly), Ghijsen, Shotton (80. Azemi), Stattar, Kiala, Zwartjes, Middelhoven.

Stand
SteDoCo staat drie wedstrijden voor het einde nog altijd aan kop op doelsaldo en heeft net als Barendrecht 64 punten. Het verschil is slechts één doelpunt in het voordeel van de ploeg uit Hoornaar. In het kielzog van de twee titelkandidaten maken ook Blauw Geel (60) en TEC (56 met een wedstrijd minder gespeeld) op papier nog kans, maar eigenlijk twijfelt niemand eraan dat Barendrecht en SteDoCo gaan uitmaken wie er kampioen wordt.

Drie finales
Er resteren dan ook nog drie finales. Zaterdag speelt Barendrecht uit bij TEC (15.30 uur), terwijl SteDoCo die middag op bezoek gaat bij Kloetinge (15.00 uur). Een week later komt TOGB naar De Bongerd en speelt SteDoCo in eigen huis tegen AWC. In de slotronde van de competitie, op zaterdag 25 mei, reist Barendrecht af naar Kloetinge en speelt SteDoCo bij UNA in Veldhoven. Alle wedstrijden in de twee laatste competitierondes beginnen om 18.00 uur.